thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 500 g truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki galaretki truskawkowej - 30g
  • 1 cukier waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kawałki i wlożyć do naczynia - zmiksować, czas 10 sek, obr.3 za pomocą kopystki. Następnie dodać truskawki pokrojone na pół, cukier, cukier waniliowy i gotować - czas 15 min, temp.100 st, obr.2,5. Po 10 minutach zdjąć miarkę i gotować bez przykrycia.

    2. Następnie dodać połamaną czekoladę, wiórki, galaretkę i sok z cytryny i gotować jeszcze przez 5 minut w temp.180 st, poz.2 bez zakładania miarki.

    3. Przelać do słoiczków gorący dżemik, zakręcić i postawić na chwilkę do góry dnem.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżemik poezja smaku :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 6, 2012 at 13:15

    Mi wyszło 6 słoiczków takich od koncentratu pomidorowego (one mają po 210g) i miseczkatmrc_emoticons.D

  • czerwca 6, 2012 at 09:56
    5.0

    Nidgy nie robiłam dżemu z dodatkiem czekolady i wiórek, muszę koniecznie spróbowaćtmrc_emoticons.D napewno jest pysznytmrc_emoticons.D

  • czerwca 5, 2012 at 18:46

    Ile słoiczków wychodzi z tej proporcji? Takich max 280g 

  • czerwca 5, 2012 at 10:17

    Ja powiem szczerze nigdy nie używałam, jak już to żel-fixu. Czasami owoce wymagają użycia specjalnego zagęstnika, ale jak nie potrzeba to sam cukiertmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D teraz zagęściłam czekoladą i galaretkątmrc_emoticons.;)

  • czerwca 4, 2012 at 23:44
    5.0

    Gabrysiu, agar agar nie, ale pektyne tak, kiedys. Nie mam zastrzezen, wychodzily mi dzemy i marmoladki, palce lizactmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p . Obecnie prawie nie uzywam, z TM ,w zasadzie, nie mam takiej potrzeby. Nie mam problemòw z zageszczaniem. Problem byl z dlugim gotowaniem i mieszaniemtmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Teraz problemu nie maBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 4, 2012 at 23:04

    Magi, Veronika, czy stosowałyście kiedyś do zagęszczania dżemów zagęstnik zwany agar-agar lub pektyną jabłkową? Jak to oceniacie w przetworach?  Czy lepsze od żel-fixu?tmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 4, 2012 at 21:22

    Konsystencja jest normalna jak konfiturka, nie gęstnieje mocno i jest bardzo dobra tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • czerwca 4, 2012 at 18:58
    5.0

    Slodkietmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p   Dobretmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p   W sam raz dla mnie i moich lakomczuchòwtmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Powiedz mi tylko jaka bedzie miala konsystencje??? Z czekolada bardzo stezeje czy tak sredno, normalnie?tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink