3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DŻEM MARCHEWKOWO-CYTRYNOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

  • 500 g marchwi
  • 500 g cytryn
  • 1000 g cukru
  • 1 laska wanilii, bądź łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
5

Przygotowanie

  1. Marchew obrać

     

     


    2. Cytryny sparzyć, wyszorować , pokroić i wyjąć pestki

     


    3. Marchew i cytryny (razem ze skórką)  zmielić  -  30 sekund / obroty 10 i turbo

     

    4. Do masy dodać cukier i gotować około 25 minut /temp.100*/ obroty 3

     

    5. Pod koniec gotowania można dodać rozkrojoną wanilię bądź łyżkę ekstraktu waniliowego (ja dałam ekstrakt)

     

     



    6. Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem.

     

     

     

     

     

    Dżem ma lekki posmak goryczki owoców cytrusowych

    Doskonały do ciastek, rogali a w szczególności chałki !

     

    Świetnie smakuje również dodany do herbaty tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dopiero teraz dotarłam do tego przepisu Dałam...

    Zgłoszony przez Babcia5 na października 22, 2017 at 14:25.

    Dopiero teraz dotarłam do tego przepisuWink Dałam 600g cukru i tylko jedną cytrynę ze skórką (ze wzgledu na wnusia). Jest przepysznySmile. Doskonale smakuje woda, zarówno ciepła jak i zimna z łyżeczką dżemiku. Bardzo dziękuję za przepisCooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę  Grażynko

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 11, 2012 at 19:50.

    Love Bardzo proszę  Grażynko Big Smile Bardzo się cieszę, że Ci posmakował Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Maszoperia dżem

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 11, 2012 at 10:34.

    Witaj Maszoperia tmrc_emoticons.) dżem rewelacja Love Dziękuję za przepis i komentarze Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem można dowolnie

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 19:07.

    Dżem można dowolnie modyfikować, cukier, skórka z 1 cytryny ...robiłam też z limonkami na pół z cytrynami i był równie pyszny, polecam. 

    Z wiórkami jeszcze nie próbowałam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kewa napisał: Zrobiłam i będę

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 19:04.

    Kewa

    Zrobiłam i będę robić w przyszłości!  Love Bardzo smaczny, świetna konsystencja, ładny kolor. Dziękuję za przepis!

    Bardzo proszę, super, że smakował tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj zrobiłam jedną porcję

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 19, 2012 at 19:09.

    Wczoraj zrobiłam jedną porcję ale cukru dodałam tylko 450g a cytryny tak jak poprzedniczki (2 ze skórką a 2 -bez). A zamiast wanilii dodałam 2 łyżki wiórków kokosowych tmrc_emoticons.) Smak super, konsystencja też. Polecam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i będę robić w

    Zgłoszony przez Kewa na lipca 22, 2012 at 15:30.

    Zrobiłam i będę robić w przyszłości!  Love Bardzo smaczny, świetna konsystencja, ładny kolor. Dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam, zrobiłam :) 

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na grudnia 19, 2011 at 22:02.

    zrobiłam, zrobiłam tmrc_emoticons.)  rewelacja do herbatki Party

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHA !!!  też dałam 2

    Zgłoszony przez basiula na listopada 10, 2011 at 13:55.

    PYCHA !!!  też dałam 2 cytryny ze skórką i następnym razem obiorę wszystkie.Nie dałam ekstraktu z wanili ale i tak jest pyszny. Smakuje jak dźem pomarańczowy. Pychotka. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, że Pani smakował

    Zgłoszony przez Maszoperia na października 11, 2011 at 19:42.

    Super, że Pani smakował tmrc_emoticons.) Pozdarwiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie zrobiłam dżemik ale

    Zgłoszony przez lidien na października 10, 2011 at 11:27.

    właśnie zrobiłam dżemik ale właśnie bez wailii ale i tak jest rewelacyjny w smaku. podobnie jak poprzedniczka pisała zrobiłam z 2 cytrynami ze skórką a 2 bez

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! Cieszę się, że się

    Zgłoszony przez Maszoperia na października 10, 2011 at 10:23.

    Witam! Cieszę się, że się Pani przepis spodobał tmrc_emoticons.)

    Dobrze się Pani obiło o uszy z tym ekstraktem tmrc_emoticons.) Jest milion razy lepszy niż olejki i bardziej wydajny tmrc_emoticons.) Myślę, że jeżeli Pani nie ma ekstraktu to można spokojnie go pominąć i zrobić bez  tmrc_emoticons.;) Ja kupiłam w Berlinie w KADEWE ale bez problemu można dostać np.
    na Allegro. Dobry jest amerykańskiej firmy WILTONA i łatwo go kupić
    przez internet; a mój ulubiony to KIRKLAND signature 100% pure extract
    MADAGASKAR BOURBON VANILLA. Bardzo wydajny , na długo starcza nawet jak
    się dużo piecze (ja mam mój już prawie rok i jeszcze połowy nie zużyłam z
    butelki o poj.473ml) a dodaję do wszystkich ciast, kremów, powodeł itp.

    Szczerze
    polecam i życzę smacznego Mrugnięcie !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ekstrakt z wanilii można

    Zgłoszony przez lidien na października 10, 2011 at 09:56.

    czy ekstrakt z wanilii można zastąpić zwykłym olejkiem waniliowym jaki dodaje się do ciast? gdyż obiło mi się o uszy, że jest specjalny ekstrakt waniliowy a wiele osób myli go właśnie z olejkiem. Jeśli to możliwe proszę o namiary gdzie mozna nabyć taki ekstrakt tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    P.S dziś wypróbuję przepis, gdyż czyta się go, jaki i komentarze, bardzo smakowicie tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem rewelacja, bardzo

    Zgłoszony przez awolczyk na października 9, 2011 at 22:58.

    Dżem rewelacja, bardzo aromatyczny tmrc_emoticons.;) żeby pozbyć sie tej cytrusowej goryczki dwie cytryny dałam ze skórką, a dwie bez, bo tyle wchodzilo mi na pół kilo, ale 1000g cukru to dla mnie zdecydowanie za dużo, następnym razem dam mniej tmrc_emoticons.;) już nie moę doczekać się śniegu...wtedy taka herbatka posłodzona tym dżemikiem na rozgrzanie....mniam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem faktycznie bardzo dobry

    Zgłoszony przez gogol na października 5, 2011 at 21:59.

    Dżem faktycznie bardzo dobry Love  Rewelacyjnie smakuje łyżeczka tego dżemu rozpuszczona w gorącej herbacie Earl Grey z herbatnikami oczywiście posmarownymi tym dżemem tmrc_emoticons.p  Idealny zestaw na jesienne popołudnie, polecam wszystkim wielbicielom herbat i nie tylko tmrc_emoticons.;) dziękuję za przepis i wracam do mojej herbatki z dźemem marchewkowo-cytrynowym !

    gogol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze