Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
- 500 g marchwi
- 500 g cytryn
- 1000 g cukru
- 1 laska wanilii, bądź łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Marchew obrać
2. Cytryny sparzyć, wyszorować , pokroić i wyjąć pestki
3. Marchew i cytryny (razem ze skórką) zmielić - 30 sekund / obroty 10 i turbo4. Do masy dodać cukier i gotować około 25 minut /temp.100*/ obroty 3
5. Pod koniec gotowania można dodać rozkrojoną wanilię bądź łyżkę ekstraktu waniliowego (ja dałam ekstrakt)
6. Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić i postawić do góry dnem.Dżem ma lekki posmak goryczki owoców cytrusowych
Doskonały do ciastek, rogali a w szczególności chałki !
Świetnie smakuje również dodany do herbaty
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDopiero teraz dotarłam do tego przepisu Dałam...
Dopiero teraz dotarłam do tego przepisu
Dałam 600g cukru i tylko jedną cytrynę ze skórką (ze wzgledu na wnusia). Jest przepyszny
. Doskonale smakuje woda, zarówno ciepła jak i zimna z łyżeczką dżemiku. Bardzo dziękuję za przepis
Bardzo proszę Grażynko
Witaj Maszoperia dżem
Witaj Maszoperia
dżem rewelacja
Dziękuję za przepis i komentarze
Dżem można dowolnie
Dżem można dowolnie modyfikować, cukier, skórka z 1 cytryny ...robiłam też z limonkami na pół z cytrynami i był równie pyszny, polecam.
Z wiórkami jeszcze nie próbowałam
Kewa napisał: Zrobiłam i będę
Bardzo proszę, super, że smakował
Wczoraj zrobiłam jedną porcję
Wczoraj zrobiłam jedną porcję ale cukru dodałam tylko 450g a cytryny tak jak poprzedniczki (2 ze skórką a 2 -bez). A zamiast wanilii dodałam 2 łyżki wiórków kokosowych
Smak super, konsystencja też. Polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobiłam i będę robić w
Zrobiłam i będę robić w przyszłości!
Bardzo smaczny, świetna konsystencja, ładny kolor. Dziękuję za przepis!
zrobiłam, zrobiłam :)
zrobiłam, zrobiłam
rewelacja do herbatki 
Ania ze Szczecina
PYCHA !!! też dałam 2
PYCHA !!! też dałam 2 cytryny ze skórką i następnym razem obiorę wszystkie.Nie dałam ekstraktu z wanili ale i tak jest pyszny. Smakuje jak dźem pomarańczowy. Pychotka. Dziękuję za przepis
Super, że Pani smakował
Super, że Pani smakował
Pozdarwiam serdecznie 
właśnie zrobiłam dżemik ale
właśnie zrobiłam dżemik ale właśnie bez wailii ale i tak jest rewelacyjny w smaku. podobnie jak poprzedniczka pisała zrobiłam z 2 cytrynami ze skórką a 2 bez
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Witam! Cieszę się, że się
Witam! Cieszę się, że się Pani przepis spodobał
Dobrze się Pani obiło o uszy z tym ekstraktem
Jest milion razy lepszy niż olejki i bardziej wydajny
Myślę, że jeżeli Pani nie ma ekstraktu to można spokojnie go pominąć i zrobić bez
Ja kupiłam w Berlinie w KADEWE ale bez problemu można dostać np.
na Allegro. Dobry jest amerykańskiej firmy WILTONA i łatwo go kupić
przez internet; a mój ulubiony to KIRKLAND signature 100% pure extract
MADAGASKAR BOURBON VANILLA. Bardzo wydajny , na długo starcza nawet jak
się dużo piecze (ja mam mój już prawie rok i jeszcze połowy nie zużyłam z
butelki o poj.473ml) a dodaję do wszystkich ciast, kremów, powodeł itp.
Szczerze
!
polecam i życzę smacznego
czy ekstrakt z wanilii można
czy ekstrakt z wanilii można zastąpić zwykłym olejkiem waniliowym jaki dodaje się do ciast? gdyż obiło mi się o uszy, że jest specjalny ekstrakt waniliowy a wiele osób myli go właśnie z olejkiem. Jeśli to możliwe proszę o namiary gdzie mozna nabyć taki ekstrakt
pozdrawiam
P.S dziś wypróbuję przepis, gdyż czyta się go, jaki i komentarze, bardzo smakowicie
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Dżem rewelacja, bardzo
Dżem rewelacja, bardzo aromatyczny
żeby pozbyć sie tej cytrusowej goryczki dwie cytryny dałam ze skórką, a dwie bez, bo tyle wchodzilo mi na pół kilo, ale 1000g cukru to dla mnie zdecydowanie za dużo, następnym razem dam mniej
już nie moę doczekać się śniegu...wtedy taka herbatka posłodzona tym dżemikiem na rozgrzanie....mniam 
Dżem faktycznie bardzo dobry
Dżem faktycznie bardzo dobry
Rewelacyjnie smakuje łyżeczka tego dżemu rozpuszczona w gorącej herbacie Earl Grey z herbatnikami oczywiście posmarownymi tym dżemem
Idealny zestaw na jesienne popołudnie, polecam wszystkim wielbicielom herbat i nie tylko
dziękuję za przepis i wracam do mojej herbatki z dźemem marchewkowo-cytrynowym !
gogol