Tu jesteś:
4
Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
dżemik
- 30 g pektyny lub żel-fix 2:1
- sok i skórka z 1 cytryny
- 500 g jabłek najlepiej kwaśnych
- 400 g cukru
- 500 g jagód
5
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy pokrojone na kawałki jabłka i jagody, dodajemy sok i skórkę z 1 cytryny i cukier i gotujemy 15 min/ 90 st/ obr. 2-3. Nastepnie dodajemy pektynę lub zel-fix i gotujemy jeszcze 5 min/ 90 st/ obr.2-3. Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Smacznego
10
11
Porady
Dżemik gotujemy przy zdjętej miarce
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPolecam Aniu jest pyszny.
Polecam Aniu jest pyszny. Pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Upoluję jagódki i w tym roku
Upoluję jagódki i w tym roku zrobie kilka słoiczków
na zimę będzie pysznie 
Polecam Grażynko jest pyszny
Polecam Grażynko
jest pyszny
dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko kolejny dżemik do
A prosze bardzo Haniu dzemik
A prosze bardzo Haniu
dzemik jest pyszny polecam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
:DMarzenko dzięki za przepis
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Gabrysiu dziekuje mam
Gabrysiu dziekuje
mam jeszcze kilka pomyslow
bedzie spora kolekcja na zime 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Marzenko, to mam jeszcze
Marzenko, to mam jeszcze jeden do kolekcji. Dzięki, Ty masz niewyczerpany repertuar dżemikowy.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"