Tu jesteś:
4
Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
Dżem jabłkowy
- 1000 g jabłka pokrojone w ćwiartki
- 100 g cukru
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5
Przygotowanie
-
Obrać jabłka i pokroić na ćwiartki, następnie wrzucić do termomixu i rozdrobnić 10s./obr. 3. Następnie zmielić na mus 10s./obr. 5.
-
Do środka dostypać cukier i dusić 10 min./Varoma/obr. 3
-
Gotowy dżem rozłożyć do słoików.
Dżem jabłkowy
11
Porady
1. Jeżeli po zmieleniu nie otrzymamy gładkiej masy należy zmiksować 8s./obr. 8
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy ten dżem można przechowywać na zimę? czy...
Czy ten dżem można przechowywać na zimę? czy jest tylko do bezpośredniego spożycia ?
Zrobiam pyszny dodaam faktycznie mniej cukrutym...
Zrobiłam.. pyszny.. dodałam faktycznie mniej cukru..tym bardziej że miałam słodkie jabłka. Zrobiłam z połowy porcji i starczyło na dwie salaterki. Po podgotowaniu jeszcze zmieliłam 8 / 10 sek
Bardzo dobry demik Sugerujc si wczeniejszymi...
Bardzo dobry dżemik. Sugerując się wcześniejszymi komentarzami dałam połowę cukru i wyszła pychota.
A czy trzeba je pozniej jakos pasteryzowac?
A czy trzeba je pozniej jakos pasteryzowac?
Dobry, ale nawet przy
Dobry, ale nawet przy kwaśnych jabłkach 100g cukru to za dużo. Dałam 50g, a i tak jest baaaardzo słodki. Czy po jakimś czasie będzie mniej czuć cukier czy tak jak na początku?
Zrobiłam z papierówek, a
Zrobiłam z papierówek, a ponieważ były słodkie dałam połowę cukru, dżemik wyszedł "palce lizać"