Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
3
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Dżem jabłkowy
- 1000 g jabłka pokrojone w ćwiartki
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrać jabłka i pokroić na ćwiartki, następnie wrzucić do termomixu i rozdrobnić 10s./obr. 3. Następnie zmielić na mus 10s./obr. 5.
Do środka dostypać cukier i dusić 10 min./Varoma/obr. 3
Gotowy dżem rozłożyć do słoików.
Dżem jabłkowy
Porady
1. Jeżeli po zmieleniu nie otrzymamy gładkiej masy należy zmiksować 8s./obr. 8
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dżemik pychota
I pięknie wygląda w słoiczkach.
Zrobiłam i ja.dalam mniej cukru i wydłużyłam czas gotowania do 14 minut tak żeby byla bardziej stała konsystencja dżemu. Również miksuje dodatkowo aby był aksamitny.
przerabiamy teraz tylko w ten sposób jabłka pysznośći
Czy ten dżem można przechowywać na zimę? czy jest tylko do bezpośredniego spożycia ?
Zrobiłam.. pyszny.. dodałam faktycznie mniej cukru..tym bardziej że miałam słodkie jabłka. Zrobiłam z połowy porcji i starczyło na dwie salaterki. Po podgotowaniu jeszcze zmieliłam 8 / 10 sek
Bardzo dobry dżemik. Sugerując się wcześniejszymi komentarzami dałam połowę cukru i wyszła pychota.
A czy trzeba je pozniej jakos pasteryzowac?
Dobry, ale nawet przy kwaśnych jabłkach 100g cukru to za dużo. Dałam 50g, a i tak jest baaaardzo słodki. Czy po jakimś czasie będzie mniej czuć cukier czy tak jak na początku?
Zrobiłam z papierówek, a ponieważ były słodkie dałam połowę cukru, dżemik wyszedł "palce lizać"
Are you sure to delete this comment ?