Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 1,2 kg owoców (u mnie gruszki i jabłka w stosunku 2:1)
- 200 g cukru
- 1 opakowanie żelfixu 3:1 (30g)
- sok z połowy cytryny
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy ze skórek!), a następnie kroimy w dużą kostkę. Owoce wrzucamy do
"Blokada naczynia miksującego" , dodajemy pozostałe składniki, zamiast miarki na pokrywę ustawiamy koszyczek i gotujemy 25min/obr.2.
Gotowy dżem przelewamy do przygotowanych wcześniej (dokładnie umytych, wysuszonych i ogrzanych w piekarniku - 15min/12ost) słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (ja odstawiam na całą noc).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli lubicie dżem z kawałkami owoców - podczas gotowania dżemu należy ustawić "Obroty wsteczne" (obroty wsteczne).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWszystko fajnie... Gotujemy , a na ile stopni...
Wszystko fajnie... Gotujemy
, a na ile stopni ustawić tm? 😀