Składniki
- # Ciasto:
- 2 łyżki bułki tartej
- 40 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g mąki, bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- # Biały krem:
- 750 g jogurtu naturalnego
- 40 g cukru
- 10 listków lub 5 łyżeczek żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki
- # Ciemny krem:
- 450 g jogurtu naturalnego
- 40 g cukru
- 4 łyżkikawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
- 6 listków lub 4 łyżeczki żelatyny
- tabliczka białej czekolady posiekanej na kawałki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Cukier ucieramy z jajkami i solą na puszystą masę za pomoca motylka czas. 4 min/obr. 4
Przesiewamy do masy obie mąki i delikatnie mieszamy czas 1 min./obr. 2
Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut.Biały krem:
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.Ubić 100g kremówki czas 4 min./obr.4 (motylek) - przełozyc do innego naczynia.
Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną czas 1,5min./obr. 2
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy ubita smietankę i ucieramy jeszcze 30s./obr.2Na wystudzony spód wykładamy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.
Ciemny krem:
Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, rozpuszczoną żelatyną i kawą, dodajemy czas 1,5min./obr. 2
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy posiekana czekoladę (czas 15s./obr.10) i ucieramy jeszcze 30s./obr.2
Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową.
Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.Przed podaniem tort posypac kakao.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWszystko co zawiera kawe jest
Wszystko co zawiera kawe jest boskie
Smaczny torcik.
Smaczny torcik.
Rzeczywiście brakuje mi
Rzeczywiście brakuje mi informacji o ilości wody do rozpuszczenia żelatyny w proszku. Może według przepisu uniwersalnego? Pozdrawiam
IWONA W napisał: Przecież
Inaczej rozpuszcza się żelatynę w listkach a inaczej w proszku, poniżej jest podany tylko sposób rozpuszczanua żelatyny w listkach:
"Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą."
Żelatyny w proszku nie możemy rozpuścić w " dużej ilości (?) zimnej wody i potem jej odcisnąć, bo nic nam z tego nie wyjdzie stąd moje pytanie.
Czekam dalej na odpowiedź
Przecież jest napisane 6
Przecież jest napisane
Bardzo wykwintnym deser.
Bardzo wykwintnym deser. Akurat na wizytę teściowej
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Wygląda super i pewnie tak
Wygląda super i pewnie tak samo smakuje. Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Jeżeli dajemy zwykłą żelatynę
Jeżeli dajemy zwykłą żelatynę to w jakiej ilości wody ją rozpuszczamy?
witam a czy może być mąka
witam a czy może być mąka pszenna zwykła? pozdrawiam
Alicj@
witam jak nie mam mąki
witam jak nie mam mąki bezglutenowej to mogę dac pszenną??? i wtedy w takiej samej ilości? pozdrawiam. Alicja
Alicj@
Spód mi nie wyszedł ale górne
Spód mi nie wyszedł ale górne warstwy pychotka!!!
MOJE ULUBIONE
MOJE ULUBIONE
Przepis interesujący. A
[[wysiwyg_imageupload:1484:]]Przepis interesujący.
A kształt taki można uzyskac np. robiąc ten torcik w malych pierscieniach. Każdy pierścień to jedna porcja. Zdjęcie pierścienia obok. 
;o)
świetny przepis
świetny przepis
Wyglada rewelacyjnie i
Wyglada rewelacyjnie i profesjonalnie-zdjęcie zachęciło mnie do wypróbowania przepisu!
Do pendzlowej. Też się nad
Do pendzlowej.
Też się nad tym zastanawialam, ale moze zdjęcie pomniejszone powoduje ze obraz jest zniekształcony?
Przepiękny, lekkie kremy, z
Przepiękny, lekkie kremy, z pewnoscia bardzo smaczny
Będe piekła na jakaś uroczystość. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wygląda reczywiście
Wygląda reczywiście znakomicie. W jaki sposób można osiągnąć taki okrągły kształ porcji?
Wygląda cudnie!!! Muszę
Wygląda cudnie!!! Muszę koniecznie wypróbować
Maks21
Dodałam poprawki do przepisu
Dodałam poprawki do przepisu
pozdrawiam
Czy listki żelatyny można
Czy listki żelatyny można zastapić zwykłą żelatyną w proszku? Jeśli tak, to jak przeliczyć ilośc płatków na wagę żelatyny w proszku?