3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tort bezowy z mascarpone i truskawkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

beza

  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny, lub octu winnego
  • szczypta soli
  • 7 białek

krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

dekoracja

  • 300 g truskawek, pokrojonych na plasterki
  • listki melisy lub mięty
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Beza
  1. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, na papierze odrysować np. od talerza dwa okręgi o średnicy 23cm.   

  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.

  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6min/obr. 4. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Gotową masę bezową przełożyć na wcześniej przygotowany papier, zostawiając około 0,5 cm od krawędzi okręgu. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 140 stopni C, nastepnie obniżyć temperaturę do 120 stopni C i pozostawić bezy do wyschnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia - przygotować truskawki i krem. 

  4. Przygotowanie Tortu
  5. Na talerz lub paterę położyć jeden blat bezow i pokryć połową kemu. Na masie ułożyć połowę pokrojonych na plasterki truskawek i przykryć drugim blatem bezowym. Górę tortu pokryć pozostałym kremem i ponownie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki, przyozdobić listkami świeżej melisy lub mięty.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

  6. Krem
  7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę i dodać  serek mascarpone ,ubijać około 1 min/ obr. 3 (lub do uzyskania sztywnej masy).

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi sezonowymi owocami. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • SUPER!...

    Zgłoszony przez Ania_2003 na sierpnia 14, 2018 at 14:37.

    SUPER!
    Rewelacyjny tort, robiłam pierwszy raz z tego przepisu i na pewno nie ostatni. Pyszny tmrc_emoticons.)
    Obawiałam się pieczenia dwóch blaszek jednocześnie, ale wyszło super, zmieniłam kolejność.
    Tort wszystkim smakował...
    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez Zakrecona123 na czerwca 30, 2018 at 22:37.

    Rewelacja Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega tort. Sama słodycz

    Zgłoszony przez Leonek2013 na marca 4, 2018 at 18:21.

    Mega tort. Sama słodycz Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja beza rośnie...a później jak daje na...

    Zgłoszony przez MagMar1028 na marca 4, 2018 at 15:59.

    Moja beza rośnie...a później jak daje na niższą temp...opada i bardzo pęka..Co mogę robić nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aaa i jeszcze nie nagrzewam piekarnika tylko...

    Zgłoszony przez tyskaak na grudnia 30, 2017 at 18:42.

    Aaa i jeszcze nie nagrzewam piekarnika tylko odrazu z beżami włączam go i piecze się 3 min dłużeje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam dziś właśnie robię go poraz chyba...

    Zgłoszony przez tyskaak na grudnia 30, 2017 at 18:40.

    Uwielbiam dziś właśnie robię go poraz chyba już 12 i zawsze z tego przepisu. Jedyne co robię to przekładam w piekarniku po połowie czasu raz na górę raz na dół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!! ...

    Zgłoszony przez Termojust na grudnia 3, 2017 at 21:07.

    Rewelacja!!!!
    Najlepszy tort na świecieSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Seforka:śmiało możesz piec na 2 poziomach. Ja...

    Zgłoszony przez gggosia na lipca 15, 2017 at 09:57.

    Seforka:śmiało możesz piec na 2 poziomach. Ja zawsze tak robię. W międzyczasie zamień je miejscami. Wyjdzie na pewno 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie techniczne, jak rozmieścić bezy na...

    Zgłoszony przez Seforka na lipca 14, 2017 at 22:00.

    Mam pytanie techniczne, jak rozmieścić bezy na blaszce żeby upiec je za jednym razem? Czy można suszyć na 2 poziomach? A może zrobić 2 bezy na 4 białkach i piec oddzielnie? I już ostatnie pytanie jak ustawić piekarnik termoobieg czy grzanie tradycyjne?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort jest przepyszny U nas najczsciej goci jak...

    Zgłoszony przez maxfanka na maja 7, 2017 at 23:17.

    Tort jest przepyszny. U nas najczęsciej gości jak robię likier jajecznytmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort wyszedł rewelacyjny 🍰🍓😉 Polecam...

    Zgłoszony przez Cechosia na marca 9, 2017 at 12:29.

    Tort wyszedł rewelacyjny 🍰🍓😉 Polecam 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort Rewelacja. Polecam!!!

    Zgłoszony przez Rozka1980 na grudnia 27, 2016 at 08:42.

    Tort Rewelacja. Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort się wyróżnia ilością komentarzy -...

    Zgłoszony przez Nikita33 na grudnia 4, 2016 at 19:21.

    Tort się wyróżnia ilością komentarzy - jestem ciekawa jak wyjdzie więc dodaje do kolekcji. Jutro wypróbuję i napiszę jak wyszedł tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie skończyłam, teraz czas na degustację!

    Zgłoszony przez lemza na listopada 5, 2016 at 12:51.

    Własnie skończyłam, teraz czas na degustację!Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robię po raz drugi,

    Zgłoszony przez Pola75 na października 13, 2016 at 21:34.

    Dzisiaj robię po raz drugi, nie mogę się doczekać !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam tę bezę już raz i

    Zgłoszony przez Pola75 na października 13, 2016 at 21:31.

    Robiłam tę bezę już raz i jest pyszna !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwsza beza w życiu i

    Zgłoszony przez moliszka na października 12, 2016 at 21:39.

    Pierwsza beza w życiu tmrc_emoticons.) i meeega. polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I jeszcze gwiazdki 

    Zgłoszony przez DoRoTa.Kul na września 7, 2016 at 19:00.

    I jeszcze gwiazdki 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • beza wyszla pyszna....zeszła

    Zgłoszony przez DoRoTa.Kul na września 7, 2016 at 19:00.

    beza wyszla pyszna....zeszła przy pierwszym rozdaniu...na pewno powtórzę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wow

    Zgłoszony przez belfermeg na czerwca 18, 2016 at 09:58.

    Cooking 6 Cooking 7wow

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega mega pycha!!! Robiłam

    Zgłoszony przez eradka14 na czerwca 15, 2016 at 21:43.

    Mega mega pycha!!! Robiłam już go parę razy, zawsze wychodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z przepisu krok po

    Zgłoszony przez Michalina1964 na czerwca 4, 2016 at 15:52.

    Z przepisu krok po kroku-wyszedł rewelacyjnie.Dziękuję-dodaje do swojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do ubicia piany w thermomixie

    Zgłoszony przez Magda-M na maja 28, 2016 at 14:30.

    Do ubicia piany w thermomixie proszę używać jaj w temperaturze pokojowej nie z lodówki.

    Biaka prosto z lodówki sie nie ubiją

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciacho 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na maja 27, 2016 at 22:17.

    Przepyszne ciacho  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Sylwka na maja 26, 2016 at 22:16.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po pierwszym ubijaniu miałam

    Zgłoszony przez fpe na stycznia 9, 2016 at 17:04.

    po pierwszym ubijaniu miałam super dużą i gęstą pianę, ale po dodaniu  cukru i  soku z cytryny  wyszła lejąca gęsta masa..  bezy bardzo malo wyrosly, raczej byly to  dwa plaskie placki ale ogólnie ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny torcik- już drugi

    Zgłoszony przez Biedruska na sierpnia 2, 2015 at 21:25.

    Przepyszny torcik- już drugi raz robiłam. Dziś wersja z kawą, orzechami i wiśniami- równie pyszna tmrc_emoticons.) Polecam! Dałam dziś 6 białek i wyszło bez zarzutu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety - u mnie wyszły dwa

    Zgłoszony przez meg322 na lipca 6, 2015 at 14:07.

    Niestety - u mnie wyszły dwa placki a jednoczesne pieczenie na dwóch poziomach zakończyło sie tym, ze jeden placek poszedł do smietnika. Nie mam wielkiej wprawy w pieczeniu bezy wiec moze to nie wina przepisu tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do pieczenia bezy robimy 2

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 24, 2015 at 10:20.

    Do pieczenia bezy robimy 2 płaty, które są przekładane kremem i tort jest wysoki tmrc_emoticons.) Przepis polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ta beza mocno wyrosła?? Bo mi

    Zgłoszony przez tyskaak na marca 23, 2015 at 18:58.

    Ta beza mocno wyrosła?? Bo mi prawie nic tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi się białka nie ubiły,

    Zgłoszony przez Paolagampo na marca 19, 2015 at 18:33.

    Mi się białka nie ubiły, robiłam z czterech jaj, może za mało?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po połączeniu śmietanki i

    Zgłoszony przez Marcia1010 na lutego 5, 2015 at 15:02.

    Po połączeniu śmietanki i mascarpone zrobiła sie z tego płynna masa, która nie nadała sie do tortu tmrc_emoticons.(

    bezy wyszły bez zarzutu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam. Krążki bezowe

    Zgłoszony przez Loka_M na września 29, 2014 at 12:34.

    Robiłam. Krążki bezowe polecam piec dłużej ponieważ moje niedostatecznie się wysuszyły. Wyszła pianka zamiast bezy! Krem super polecam, wszystko zgodnie z przepisem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no my w pracy robimy ten tort

    Zgłoszony przez bronia 109 na sierpnia 3, 2014 at 13:22.

    no my w pracy robimy ten tort bezowy kilo kosztuje 40 złoty układamy boruwki i maliny

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wart chwalenia i

    Zgłoszony przez emz na lipca 23, 2014 at 21:13.

    Przepis wart chwalenia i polecenia! Zrobiłam tak jak Pani podaje, wyszedł bardzo dobry jestem pod wrażeniem. Dziękuję i oczywiście pozdrawiam Ewa W.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już nie raz tort

    Zgłoszony przez Bucika123 na lipca 23, 2014 at 06:27.

    Robiłam już nie raz tort bezowy ale mam pytanie zawsze gdy łączę w termomixie śmietankę z serkiem mascarpone to wychodzi mi nie sztywna masa a lejąca czy wy także macie ten problem? Tak naprawdę za pomocą mieszadła ręcznie łączę śmietankę i ser mascarpone 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ten tort już dwa

    Zgłoszony przez linka na lipca 6, 2014 at 22:33.

    Robiłam ten tort już dwa razy. Jest przepyszny! Zrobiłam tylko małą modyfikację: do "bezy" pod koniec ubijania białek z cukrem dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szukałam łatwego przepisu na

    Zgłoszony przez kasiamatyja na czerwca 25, 2014 at 22:35.

    Szukałam łatwego przepisu na tort bezowy   tmrc_emoticons.)  na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Dziękuję. .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzinka uwielbia torty

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 10:35.

    Moja rodzinka uwielbia torty bezowe więc przepis dodaję do mojej kolekcji Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od jakiegoś czasu chciałam

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na czerwca 18, 2014 at 09:23.

    Od jakiegoś czasu chciałam zrobić właśnie tort bezowy. Bardzo fajny, prosty przepis. Dziękuję i POZDRAWIAM.smileys

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze