Składniki
12 porcja/porcje/porcji
beza
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny, lub octu winnego
- szczypta soli
- 7 białek
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
dekoracja
- 300 g truskawek, pokrojonych na plasterki
- listki melisy lub mięty
-
6
3h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, na papierze odrysować np. od talerza dwa okręgi o średnicy 23cm.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6min/obr. 4. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Gotową masę bezową przełożyć na wcześniej przygotowany papier, zostawiając około 0,5 cm od krawędzi okręgu. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 140 stopni C, nastepnie obniżyć temperaturę do 120 stopni C i pozostawić bezy do wyschnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia - przygotować truskawki i krem.
Na talerz lub paterę położyć jeden blat bezow i pokryć połową kemu. Na masie ułożyć połowę pokrojonych na plasterki truskawek i przykryć drugim blatem bezowym. Górę tortu pokryć pozostałym kremem i ponownie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki, przyozdobić listkami świeżej melisy lub mięty.
SMACZNEGO
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone ,ubijać około 1 min/ obr. 3 (lub do uzyskania sztywnej masy).
Beza
Przygotowanie Tortu
Krem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi sezonowymi owocami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJeśli pieczemy naraz dwie bezy czy włączać...
Jeśli pieczemy naraz dwie bezy czy włączać termoobieg?
Wczoraj zrobiłam i wyszło genialnie. Cała...
Wczoraj zrobiłam i wyszło genialnie. Cała rodzina zajadała
(Brak tematu)
Piekę😉😉😉
Moj ulubiony tort bezowy 😍...
Moj ulubiony tort bezowy 😍
torcik przepyszny. Robiłam już drugi raz. Dokładnie tak jak w przepisie.
Zeby bialka sie ubily dobrze najpierw ubijam...
Zeby bialka sie ubily dobrze najpierw ubijam wszystko 4 min/50 stopni/ obr 3 i pol i potem ubijam bez podgrzewania 4 minuty na obrotach 3 i pol.
Wyszedł cudowny! Rozplywa się w ustach
Wyszedł cudowny! Rozplywa się w ustach
SUPER!...
SUPER!
Rewelacyjny tort, robiłam pierwszy raz z tego przepisu i na pewno nie ostatni. Pyszny
Obawiałam się pieczenia dwóch blaszek jednocześnie, ale wyszło super, zmieniłam kolejność.
Tort wszystkim smakował...
Rewelacja
Rewelacja
Mega tort. Sama słodycz
Mega tort. Sama słodycz
Moja beza rośnie...a później jak daje na...
Moja beza rośnie...a później jak daje na niższą temp...opada i bardzo pęka..Co mogę robić nie tak?
Aaa i jeszcze nie nagrzewam piekarnika tylko...
Aaa i jeszcze nie nagrzewam piekarnika tylko odrazu z beżami włączam go i piecze się 3 min dłużeje
Uwielbiam dziś właśnie robię go poraz chyba...
Uwielbiam dziś właśnie robię go poraz chyba już 12 i zawsze z tego przepisu. Jedyne co robię to przekładam w piekarniku po połowie czasu raz na górę raz na dół.
Rewelacja!!!! ...
Rewelacja!!!!
Najlepszy tort na świecie
Seforka:śmiało możesz piec na 2 poziomach. Ja...
Seforka:śmiało możesz piec na 2 poziomach. Ja zawsze tak robię. W międzyczasie zamień je miejscami. Wyjdzie na pewno 😘
Mam pytanie techniczne, jak rozmieścić bezy na...
Mam pytanie techniczne, jak rozmieścić bezy na blaszce żeby upiec je za jednym razem? Czy można suszyć na 2 poziomach? A może zrobić 2 bezy na 4 białkach i piec oddzielnie? I już ostatnie pytanie jak ustawić piekarnik termoobieg czy grzanie tradycyjne?
Tort jest przepyszny U nas najczsciej goci jak...
Tort jest przepyszny. U nas najczęsciej gości jak robię likier jajeczny
Polecam
Tort wyszedł rewelacyjny 🍰🍓😉 Polecam...
Tort wyszedł rewelacyjny 🍰🍓😉 Polecam 😊
Tort Rewelacja. Polecam!!!
Tort Rewelacja. Polecam!!!
Tort się wyróżnia ilością komentarzy -...
Tort się wyróżnia ilością komentarzy - jestem ciekawa jak wyjdzie więc dodaje do kolekcji. Jutro wypróbuję i napiszę jak wyszedł
Własnie skończyłam, teraz czas na degustację!
Własnie skończyłam, teraz czas na degustację!
Dzisiaj robię po raz drugi,
Dzisiaj robię po raz drugi, nie mogę się doczekać !!!!
Robiłam tę bezę już raz i
Robiłam tę bezę już raz i jest pyszna !!!
Pierwsza beza w życiu i
Pierwsza beza w życiu
i meeega. polecam
I jeszcze gwiazdki
I jeszcze gwiazdki
beza wyszla pyszna....zeszła
beza wyszla pyszna....zeszła przy pierwszym rozdaniu...na pewno powtórzę
wow
Mega mega pycha!!! Robiłam
Mega mega pycha!!! Robiłam już go parę razy, zawsze wychodzi
Z przepisu krok po
Z przepisu krok po kroku-wyszedł rewelacyjnie.Dziękuję-dodaje do swojej kolekcji
Do ubicia piany w thermomixie
Do ubicia piany w thermomixie proszę używać jaj w temperaturze pokojowej nie z lodówki.
Biaka prosto z lodówki sie nie ubiją
Przepyszne ciacho
Przepyszne ciacho
(Brak tematu)
po pierwszym ubijaniu miałam
po pierwszym ubijaniu miałam super dużą i gęstą pianę, ale po dodaniu cukru i soku z cytryny wyszła lejąca gęsta masa.. bezy bardzo malo wyrosly, raczej byly to dwa plaskie placki ale ogólnie ok.
Przepyszny torcik- już drugi
Przepyszny torcik- już drugi raz robiłam. Dziś wersja z kawą, orzechami i wiśniami- równie pyszna
Polecam! Dałam dziś 6 białek i wyszło bez zarzutu 
Niestety - u mnie wyszły dwa
Niestety - u mnie wyszły dwa placki a jednoczesne pieczenie na dwóch poziomach zakończyło sie tym, ze jeden placek poszedł do smietnika. Nie mam wielkiej wprawy w pieczeniu bezy wiec moze to nie wina przepisu
Do pieczenia bezy robimy 2
Do pieczenia bezy robimy 2 płaty, które są przekładane kremem i tort jest wysoki
Przepis polecam 
Ta beza mocno wyrosła?? Bo mi
Ta beza mocno wyrosła?? Bo mi prawie nic
Mi się białka nie ubiły,
Mi się białka nie ubiły, robiłam z czterech jaj, może za mało?
Po połączeniu śmietanki i
Po połączeniu śmietanki i mascarpone zrobiła sie z tego płynna masa, która nie nadała sie do tortu
bezy wyszły bez zarzutu!
Robiłam. Krążki bezowe
Robiłam. Krążki bezowe polecam piec dłużej ponieważ moje niedostatecznie się wysuszyły. Wyszła pianka zamiast bezy! Krem super polecam, wszystko zgodnie z przepisem.
no my w pracy robimy ten tort
no my w pracy robimy ten tort bezowy kilo kosztuje 40 złoty układamy boruwki i maliny
Przepis wart chwalenia i
Przepis wart chwalenia i polecenia! Zrobiłam tak jak Pani podaje, wyszedł bardzo dobry jestem pod wrażeniem. Dziękuję i oczywiście pozdrawiam Ewa W.
Robiłam już nie raz tort
Robiłam już nie raz tort bezowy ale mam pytanie zawsze gdy łączę w termomixie śmietankę z serkiem mascarpone to wychodzi mi nie sztywna masa a lejąca czy wy także macie ten problem? Tak naprawdę za pomocą mieszadła ręcznie łączę śmietankę i ser mascarpone
Robiłam ten tort już dwa
Robiłam ten tort już dwa razy. Jest przepyszny! Zrobiłam tylko małą modyfikację: do "bezy" pod koniec ubijania białek z cukrem dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej.
Szukałam łatwego przepisu na
Szukałam łatwego przepisu na tort bezowy
na pewno wypróbuję 
Dziękuję. .
Moja rodzinka uwielbia torty
Moja rodzinka uwielbia torty bezowe więc przepis dodaję do mojej kolekcji
Od jakiegoś czasu chciałam
Od jakiegoś czasu chciałam zrobić właśnie tort bezowy. Bardzo fajny, prosty przepis. Dziękuję i POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz