thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

beza

  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny, lub octu winnego
  • szczypta soli
  • 7 białek

krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

dekoracja

  • 300 g truskawek, pokrojonych na plasterki
  • listki melisy lub mięty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Beza
  1. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni C. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, na papierze odrysować np. od talerza dwa okręgi o średnicy 23cm.   

  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.

  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić 6min/obr. 4. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Gotową masę bezową przełożyć na wcześniej przygotowany papier, zostawiając około 0,5 cm od krawędzi okręgu. Piec przez 15 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 140 stopni C, nastepnie obniżyć temperaturę do 120 stopni C i pozostawić bezy do wyschnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia - przygotować truskawki i krem. 

  4. Przygotowanie Tortu
  5. Na talerz lub paterę położyć jeden blat bezow i pokryć połową kemu. Na masie ułożyć połowę pokrojonych na plasterki truskawek i przykryć drugim blatem bezowym. Górę tortu pokryć pozostałym kremem i ponownie ułożyć na wierzch pokrojone truskawki, przyozdobić listkami świeżej melisy lub mięty.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

  6. Krem
  7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę kremówkę i dodać  serek mascarpone ,ubijać około 1 min/ obr. 3 (lub do uzyskania sztywnej masy).

Porady

Truskawki można zastąpić innymi ulubionymi sezonowymi owocami. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

tort bezowy z mascarpone i truskawkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?