3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta Cytrynowa ( "Żyj smacznie i zdrowo")


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g
  • 2 jajka

Krem

  • 3 cytryny, na sok
  • 4 jajka
  • 1/2 cukru, chodzi o 1/2 szklanki
  • 1/2 kostki masła
  • 25 g żelatyny w proszku, Może być też w listkach. Jest łatwiejsza w użyciu i nie pozostawia grudek

Dekoracja

  • maliny, świeże, Mogą być inne owoce sezonowe, a jeżeli nie macie Państwo owoców można pominąć dekorację

Piekarnik

  • rozgrzej piekarnik do 190 stopni C
  • 6
    2h 44min
    Czas całkowity 2h 32min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Masło utrzyj z cukrem 1 min/ obr. 4
    2. Dodaj jajka i mąkę 1 min/ obr.3
    3. Zagnieć ciasto, owń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min.
    4. Po wyjęci z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4mm, powinien być większy od formy tarty którą posiadasz.
    5. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij je, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia.
    6. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Dobrze ostudź.
  2. Krem
  3. 1.Wyciśnij do rondelka sok z cytryn. W rondelku wymieszaj sok z jajkami, cukrem i żelatyną.
    2. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstrzy.
    3. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
    4. Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.
    Smacznego tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis wydaje się fajny, ale w przepisie na...

    Zgłoszony przez MartyniaKa na lutego 28, 2020 at 14:07.

    Przepis wydaje się fajny, ale w przepisie na Thermomix "zagnieć ciasto"?! "wciśnij sok do rondelka"?! "podgrzej na małym ogniu mieszając"?!
    Wygląda to jak żart Puzzled nie po to kupowałam Thermomix żeby ręcznie zagniatać ciasto, a masę do ciasta robić w rondelku. Przykro mi, ale nie skorzystam.
    Jak ten przepis będzie NA THERMOMIX z wykorzystaniem Thermomixa to może wtedy... Pozdrawiam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze