3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szpajza cytrynowo - czekoladowa


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 20 ml czystej wódki
  • 1 łyżka kakao
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka parzymy,
    oddzielamy żółtka od białek. . Ubijamy białka z cukrem (motylek, obroty nr 4,
    czas 4 min.). Dodać stopniowo żółtka ciągle miksując (motylek, obroty nr 4,
    czas 1 min.), wlewamy roztopioną i wystudzoną żelatynę.



    Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z
    cytryny i dokładnie wymieszać (motylek, obroty nr 3, czas 30sek.).



    Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, również
    wymieszać (motylek, obroty nr 3, czas 30sek.).



    Obie masy wkładać na przemian do pucharków koktajlowych,
    każdą warstwę wygładzić łyżeczką. Możena udekorować wisienką z konfitury albo
    wiśnią koktajlową. 
    Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę
    cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami.

     

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy