Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Ciasto drożdżowe
- 220 g mleka
- 45 g świeżych drożdży
- 90 g cukru
- 510 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 1 jajko kurze
- 1/2 płaskie łyżeczki do herbaty soli
Masa makowa
- 250 g maku
- 1 budyń waniliowy
- 30 g kaszy manny
- 2 TM mleka
- 70 g masła, (roztopione)
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
- 100 g bakalii
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić mleko, drożdże i cukier - wymieszać 2 min 30 s/37/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól - wyrabiać 2 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przełożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.
W tym czasie zrobić masę: zmielić bakalie 10 sek/Turbo - wsypać do innego naczynia. W naczyniu miksującym zmielić mak 1 min/ obr.9. Dodać pozostałe składniki (prócz bakalii) i gotować 8 min / 90 / obr.4. Wsypać bakalie, wymieszć kopystką, przestudzić przed położeniem na ciasto.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolicy na duży prostokąt - przesmarować go masą, zwinąć jak roladę. Kroić krążki grubości ok. 1 cm i kłaść na blaszce. Piec 25 minut w 200 stopniach.
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam! Zrobiłam ślimaczki i
Witam! Zrobiłam ślimaczki i wg podpowiedzi Kasioliny dodałam cukier i miód - wyszły przepyszne. Jedno nadzienie zrobiłam rodzynki + skórka pomarańczowa, drugie rodzynki + orzechy włoskie. Masło dałam w kawałkach, nie roztopione i wszystko ok. POLECAM!!!!
Przepis na czasie dodałam do
Przepis na czasie
dodałam do wypróbowania
Dziękuję za komentarze, ktore uwzględnię przy pieczeniu ślimaczków
Pozdrawiam
zrobiłam je na niedzielę dla
zrobiłam je na niedzielę dla taty wielbiciela ciast z makiem. Dodałam do maku 75 g miodu i 75 g brązowego cukru..oczywiście napakowałam rownież orzechów i rodzynek. Rewelacja! Nawet przeciwnicy maku zachwalali. Padła sugestia, że można je zrobić np. mniej słodkie i polukrować.
Polecam!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Przepis bardzo fajny, jak dla
Przepis bardzo fajny, jak dla mnie mało słodki mak (albo dodać cukier lub więcej bakalii). Ogólnie wszystkim smakowało.