3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sernik tiramisu na zimno


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

dekoracja

  • 3 czubatych łyżek kakao

masa

  • 4 zòltka
  • 1 jajko
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 200 ml smietanki slodkiej 30% lub 36%
  • 200 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 3 lyzki wody
  • 1/3 szklanki mleka

spod

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki startej czekolady
  • 200 ml kawy -chlodnej
  • 100 g biszkoptów typu kocie języczki
  • 6
    6h 30min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    sernik
  1. Biszkopty maczac w kawie i wykladac na tortownice wylozona papierem. Posypac czekolada i kakao.

     

    Zelatyne zalac 3 lyzkami wody i odstawic.

    Cukier zmielic na cukier puder, 10sek obr10. Wylozyc do innego naczynia. Zalozyc motylek. Ubic zoltka z jajkiem i 1/3 cukru pudru 5min 70stopni obroty 3. Przelozyc do innego naczynia i umyc i wysuszyc naczynie miksujace z motylkiem.Zalozyc motylek. Wlozyc mascarpone, smietanke i reszte cukru pudru. Ubic 1min obr 2. Dodac ricotte i ubijac kolejne 30sekund na obr 3. Wymieszac recznie delikatnie z ubitymi zoltkami. Do zelatyny dolac mleko i wstawic na 10-15 sekund do mikrofalowki az sie rozpusci. Sprawdzic aby nie bylo gorace i dodac do masy.UWAGA!!!Patrz na wskazowki ponizej. Powstala mase wylewamy delikatnie na biszkopty i wstawiamy na kilka godzin do lodowki a najlepiej na cala noc.Przed podaniem posypac obficie kakaem.

    SMACZNEGO!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby nie bylo grudek w serniku , do zelatyny z mlekiem dodawac po lyzeczce masy sernikowej i dokladnie wymieszac. Powtorzyc czynnosc 3-4 razy i taka gesta mase zelatynowo-sernikowa powoli wlac do miski z masa sernikowa i wymieszac dokladnie recznie aby zelatyna rozeszla sie dokladnie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Idealny , pyszny, jak na zdjęciu, bardzo szybki...

    Zgłoszony przez majk1989 na listopada 12, 2016 at 21:34.

    Idealny , pyszny, jak na zdjęciu, bardzo szybki polecam; )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny!!!

    Zgłoszony przez szwedora na października 14, 2016 at 09:24.

    Pyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, prosty i szybki

    Zgłoszony przez Afroddytta na września 6, 2016 at 13:53.

    Pyszny, prosty i szybki przepis! Wyszedł idealnie, jak na zdjęciu. Bardzo dobrze smakuje nawet do kilku dni po przygotowaniu, krem jest puszysty i smakuje wyśmienicie. Biszkopty nasączyłam espresso z ekspresu, mimo to smak kawy nie był bardzo intensywny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze