Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
dekoracja
- 3 czubatych łyżek kakao
masa
- 4 zòltka
- 1 jajko
- 500 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 200 ml smietanki slodkiej 30% lub 36%
- 200 g cukru pudru
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 3 lyzki wody
- 1/3 szklanki mleka
spod
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżki startej czekolady
- 200 ml kawy -chlodnej
- 100 g biszkoptów typu kocie języczki
-
6
6h 30min
Czas całkowity 3h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Biszkopty maczac w kawie i wykladac na tortownice wylozona papierem. Posypac czekolada i kakao.
Zelatyne zalac 3 lyzkami wody i odstawic.
Cukier zmielic na cukier puder, 10sek obr10. Wylozyc do innego naczynia. Zalozyc motylek. Ubic zoltka z jajkiem i 1/3 cukru pudru 5min 70stopni obroty 3. Przelozyc do innego naczynia i umyc i wysuszyc naczynie miksujace z motylkiem.Zalozyc motylek. Wlozyc mascarpone, smietanke i reszte cukru pudru. Ubic 1min obr 2. Dodac ricotte i ubijac kolejne 30sekund na obr 3. Wymieszac recznie delikatnie z ubitymi zoltkami. Do zelatyny dolac mleko i wstawic na 10-15 sekund do mikrofalowki az sie rozpusci. Sprawdzic aby nie bylo gorace i dodac do masy.UWAGA!!!Patrz na wskazowki ponizej. Powstala mase wylewamy delikatnie na biszkopty i wstawiamy na kilka godzin do lodowki a najlepiej na cala noc.Przed podaniem posypac obficie kakaem.
SMACZNEGO!!!
sernik
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Aby nie bylo grudek w serniku , do zelatyny z mlekiem dodawac po lyzeczce masy sernikowej i dokladnie wymieszac. Powtorzyc czynnosc 3-4 razy i taka gesta mase zelatynowo-sernikowa powoli wlac do miski z masa sernikowa i wymieszac dokladnie recznie aby zelatyna rozeszla sie dokladnie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIdealny , pyszny, jak na zdjęciu, bardzo szybki...
Idealny , pyszny, jak na zdjęciu, bardzo szybki polecam; )
Pyszny!!!
Pyszny!!!
Pyszny, prosty i szybki
Pyszny, prosty i szybki przepis! Wyszedł idealnie, jak na zdjęciu. Bardzo dobrze smakuje nawet do kilku dni po przygotowaniu, krem jest puszysty i smakuje wyśmienicie. Biszkopty nasączyłam espresso z ekspresu, mimo to smak kawy nie był bardzo intensywny.