thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
7 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

200 g masła z 82% tłuszczu

składniki sernika

  • 4 serki homogenizowane, koniecznie firmy Rolmlecz
  • 1 cukier wanilinowy, 32 g
  • 3 łodyżki żelatyny, duże czubate
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 opakowania biszkoptow, okrągłych
  • mleko, do namaczania biszkoptów
  • 250 g cukru
  • 3 jaja

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie galaretek
    • najwcześniej rozrabiam 2 galaretki malinowe , aby miały czas ostygnąć; Robię to zawsze moim sposobem: garnek stawiam na minimalnym dopływie ciepła wlewam do niego wrzącą wodę i wsypuję galaretki. Mieszam bez przerwy nie odchodząc od kuchni do połączenia się wszystkich składników, aż znikną kryształki żelatyny. Galaretka musi być zimna i najlepiej tężejąca do polania owoców na serniku 

  1. Masa na sernik
    • układam biszkopty( przez chwilę moczone w mleku) w tortownicy 

    • wkładam tortownicę z biszkoptami do lodówki,aby była zimna - później po wlaniu małej warstwy sernika uszczelnia się i nie będzie kapało sernikiem w lodówce

    • jaja z cukrem i cukrem wanilinowym ubijam przy pomocy motylka TM;2 min; poz.4 ; temp : 37oC 

    • po zdjęciu motylka dokładam masło i serki homogenizowane ucieram masę przez ok. 2 min; poz.5

    • w metalowym kubku  (niezbyt urodziwy tmrc_emoticons.) -służy tylko do tego) roztapiam żelatynę na rozgrzanej płycie grzejnej; do ok. 1/2 kubka wrzącej wody wsypuję żelatynę - mieszam bez przerwy do uzyskania przeźroczystego i klarownego płynu

    • do pracującego TM mieszającego masę (poz.2) przez otwór w pokrywie dolewam roztopioną żelatynę; po wlaniu całości podwyższam obroty do poz. 6-7 przez ok.5 sekund.

    • po wykonaniu sernika wlewam do zimnej tortownicy odrobinę masy i uszczelniam tortownicę pozostawiając ją na kilka minut w lodówce

    • w tym czasie myję i przygotowuję owoce do zdobienia sernika. Muszą być suche przed zalaniem ich galaretką 

    • jak zastygnie pierwsza warstwa wylewam całość sernika na biszkopty; teraz trzeba odczekać aż zastygnie sernik,aby nie utopiły się owoce;* jeżeli chcesz dodać kostki wcześniej przygotowanej galaretki ułóż je na biszkoptach przed wylaniem całości sernika do tortownicy

    • po zastygnięciu (nawet delikatnym) sernika układam na wierz owoce

    • ostatnią czynnością jest wlanie ostudzonej prawie tężejącej galaretki na owoce - trzeba to robić delikatnie,aby nie rozpłynęły się poukładane owoce

Porady

więcej zdjęć na moim blogu:

//alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/08/sernik-na-zimno-specjalnosc-mojego-domu.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno z owocami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: