3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik królewski


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Masa serowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g masła
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 opakowania cukru waniliowego, (8g)
  • 50 g cukru

Ciasto

  • 1 jajko
  • 80 g Miękkiego masła
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru, może być brązowy
  • 200 g mąki przennej
5

Przygotowanie

    Ubicie białek
  1. Założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do naczynia miksującego, ubić 3min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.

  2. Masa serowa:
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.


    Do naczynia miksującego włożyć żółtka i pozostałe składniki na masę, wyrabiać przy pomocy kopystki 1min/obr. 5.


    Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 1.


    Przelać do tortownicy z ciastem, wierzch posypać pokruszonym lub startym na tarce schłodzonym ciastem.


    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-70 min, po upieczeniu pozostawić ciasto na 5 min w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

  4. Ciasto:
  5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2min/Zablokowany/Interwał2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki posmarowanej masłem tortownicy (średnica ok. 28cm), pozostałą ilość ciastka zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis pochodzi z książki: Nasi przedstawiciele polecają

Ja przeniosłem na początek krok ubijania piany z białek. Daje to sporą oszczędność czasu i uwalnia nas od kilkukrotnego mycia naczynia miksującego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój ulubiony sernik

    Zgłoszony przez rozalika na stycznia 12, 2017 at 10:32.

    Mój ulubiony sernik

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś pierwszy raz w życiu piekłam sernik...

    Zgłoszony przez Psotka69 na grudnia 23, 2016 at 22:02.

    Dziś pierwszy raz w życiu piekłam sernik jeżeli smakuje tak jak wygląda po wyjęciu z piekarnika to 5+

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry - królewski 

    Zgłoszony przez Viktoria777 na maja 8, 2016 at 13:51.

    Bardzo dobry - królewski  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne, lekkie ciasto. Ja

    Zgłoszony przez Joanna_ad na września 8, 2015 at 20:19.

    Fajne, lekkie ciasto. Ja dałam tylko 75g masła do masy serowej, bo nie miałam więcej i też wyszedł. Więc jak ktoś chce deczko lżejsze ciasto to polecam dodać mniej masła. tmrc_emoticons.)  Poza tym nie do końca jasne było czy zdejmować motylek czy nie. Domyśliłam się że po wyrobieniu ciasta trzeba umyć thermomix i zacząć od nowa (bez motylka). Poza tym to świetny przepis! Polecam!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadłam ten sernik i polecam

    Zgłoszony przez aga_bb na listopada 29, 2014 at 18:35.

    Jadłam ten sernik i polecam tmrc_emoticons.D  PYSZNY JEST!

    Fajnie, że przepis znalazł się na przepisowni, bo nie mam książki: Nasi przedstawiciele polecają. Teraz będę mogła go sama upiec i skonsumować z moją rodziną Big Smile   Cooking 7

    Aga_bb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze