3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rafaello na biszkopcie bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO:

  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 8 jajek
  • 150 g mąki bezglutenowej, (mąka uniwersalna schar- wersja z glutenem pszenna)

MASA:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 litra śmietany 30 % do ubijania, (ja miałam Piątnicę lub Łwicz z Kauflanda)
  • 2 opakowania śmietan fix bezglutenowy, (opcjonalnie) masa jest gęstsza 1 op. musi być na 250 ml śmiatny
  • 150-180 g cukru pudru

DODATKOWO: powidła śliwkowe do posmarowania biszkoptu oraz woda z cytruną do nasączenia

  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTO:
  1. Włączyć piekarnik na 180 stopni. W Closed lidzałożyć motylek. Białka oddzielić od żółtek i dodać do Closed lid. Ubijać 3-4 min/ obr.3,5 do czasu uzyskania gęstęj konsystencji. Następnie włączyć na 1min/obr. 1,5 i powoli dosypywać cukier, następnie powtórzyć czynność i dodać żółtka. Do otrzymanej masy na obr. 1,5 dodawać przesianą mąkę przez sito i proszek do pieczenia. Mieszać ok. 2 min z użyciem kopystki. Otrzymaną masę wylać na blachę wyłożąną papierem do pieczenia o wymiarach 20x35 i piec ok. 25 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie klei się do patyczka i zostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczakch. Następnie po ok. 15 min. wyjąć do ostudzenia.

  2. Ostudzony biszkopt skrapiamy lekko wodą z sokiem z cytryny. Następnie można posmarować go np. powidłami ze śliwek z przepisu z ABC, trochę urozmaicenia, ja tak zrobiłam.tmrc_emoticons.)

  3. MASA
  4. Do Closed lid dodajemy 0,5 litra śmiatny 30 % (schłodzonej). Naczynie powinno być suche. Ustawiamy na obr. 3 bez czasu i obserwujemy przez otwór konsystencję. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy opcjonalnie fix po ubiciu i mieszamy 30 s/obr.1,5. Następnie nastawiamy ponownie obrót 1,5 (bez czasu) i wsypujemy cukier puder, nie mieszajmy za długo tylko aby składniki się połączyły, równiez ok. 30 s max. Powstałą masę przekladamy do miski i dodajemy do niej ok. 150 g wiórków kokosowych i mieszamy z ubitą pianą ręcznie łyżką. Tak powstałą masę wykładamy na ostudzony biszkopt, który wcześniej skrapiamy wodą z cytryną i smarujemy powidłami (opcjonalnie). Ciasto chłodzimy w lodówce, jest gotowe już po 10 min. SMACZNEGO

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy