3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pudding z orzechów włoskich


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 180 g cukru
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • 500 g mleka
  • 70 g kaszy manny, plus 1 łyżeczka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr.4.
    2. Na patelni rozgrzać masło, dodać 80 g cukru i rozdrobnione orzechy, kandyzować na małym ogniu, przez kilka minut, (aż cukier zacznie się kleić do orzechów).
    3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    4. Białka oddzielić od żółtek i umieścić w naczyniu miksującym, ubić na sztywną pianę 2 min 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę manną, pozostały cukier, skórkę otartą z cytryny i cukier wanilinowy gotować 9 min/100ºC/obr. 2.
    6. Żółtka wymieszać z jedną łyżeczką kaszki manny i dodać razem z połową orzechów do naczynia miksującego wymieszać 10 s//obr. 3.
    7. Dodać pianę z białek, lekko wymieszać kopystką. Przełożyć do pucharków, posypać pozostałymi orzechami.


    Informacja:
    Pudding można podawać na ciepło i na zimno, jednak najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy