Czas przygotowania
                                55min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                40h 55min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     16 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Serek waniliowy
- 100 g twarogu
 - 50 g śmietana 18%
 - 1 płaskie łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
 - 2 łyżki cukru
 
Ciasto
- 400g g mąki pszennej
 - 200 g masła, niesolonego
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
 - 8 Jabłek, kwaśnych, obranych, przekrojonych na pół
 
Lukier
- 200 g cukru trzcinowego, nierafinowego
 - 1 łyżki śmietany 18%
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Cukier trzcinowy 200g zmielić 10s, obroty 10. Przesypać do innego naczynia.
 - 1. Do naczynia włożyć twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i cukier. Ucierać 2 min, obroty 5.
 - 1. Do otrzymanego serka waniliowego dodać wszystkie składniki na ciasto, oprócz jabłek.
2. Ucierać 30s, obroty 5.
3. Ciasto podzielić na 2 równe części.
4. Połową ciasta wylepić dno formy.
5. Na cieście ułożyć połówki jabłek.
6. Pozostałe ciasto rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na jabłkach.
7. Piec ok. 40 min w temperaturze 175 stopni - aż ciasto się zarumieni.
8. umyć i osuszyć naczynie miksujące. - 1. Do naczynia wsypać uzyskany trzcinowy cukier puder. 
2. Dodać łyżkę śmietany.
3. Ucierać 30s , obroty 3.
4. Uzyskaną masę rozprowadzić równomiernie na gorącym, upieczonym cieście i pozostawić do ostudzenia.
5. (opcjonalnie) udekorować cukrem miętowym i płatkami migdałów. 
Lukier
Serek waniliowy
Ciasto
Lukier
Porady
Do lukru można użyć cukru białego zamiast trzcinowego.
Jabłka można posypać cynamonem.
                        Jabłka można posypać cynamonem.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przepyszne ciasto, wypróbowane parę razy i za każdym razem wychodzi idealne i smaczne, jedno z naszych ulubionych domowych wypieków, a lukier jest niesamowity.
szybko i smacznie
            
Jakis czas temu znajomi przyniesli to samo ciacho na impreze robione poza TM, stwierdzilam ze musze je oddtworzyc w TM bo jest przepyszne!!! A tu nagle patrze jest juz na przepisowni! Dziekuje 🤩Ciacho/jablka wychodza przepyszne, obledny lukier. Dorzucilam jako wariant cynamon,kardamon i suszony imbir i jest albo juz bylo palce lizac!!! Polecam zrobic.
Ciekawy ten przepis. Do wyprobowania