3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Połówki jabłek w cieście


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Serek waniliowy

  • 100 g twarogu
  • 50 g śmietana 18%
  • 1 płaskie łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
  • 2 łyżki cukru

Ciasto

  • 400g g mąki pszennej
  • 200 g masła, niesolonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżki cukier waniliowy, wykonany w TM
  • 8 Jabłek, kwaśnych, obranych, przekrojonych na pół

Lukier

  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 1 łyżki śmietany 18%
  • 6
    40h 55min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Lukier
  1. 1. Cukier trzcinowy 200g zmielić 10s, obroty 10. Przesypać do innego naczynia.
  2. Serek waniliowy
  3. 1. Do naczynia włożyć twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i cukier. Ucierać 2 min, obroty 5.
  4. Ciasto
  5. 1. Do otrzymanego serka waniliowego dodać wszystkie składniki na ciasto, oprócz jabłek.
    2. Ucierać 30s, obroty 5.
    3. Ciasto podzielić na 2 równe części.
    4. Połową ciasta wylepić dno formy.
    5. Na cieście ułożyć połówki jabłek.
    6. Pozostałe ciasto rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na jabłkach.
    7. Piec ok. 40 min w temperaturze 175 stopni - aż ciasto się zarumieni.

    8. umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Lukier
  7. 1. Do naczynia wsypać uzyskany trzcinowy cukier puder.
    2. Dodać łyżkę śmietany.
    3. Ucierać 30s , obroty 3.
    4. Uzyskaną masę rozprowadzić równomiernie na gorącym, upieczonym cieście i pozostawić do ostudzenia.
    5. (opcjonalnie) udekorować cukrem miętowym i płatkami migdałów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do lukru można użyć cukru białego zamiast trzcinowego.
Jabłka można posypać cynamonem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne ciasto, wypróbowane parę razy i za...

    Zgłoszony przez Topaz79 na października 13, 2019 at 22:56.

    Przepyszne ciasto, wypróbowane parę razy i za każdym razem wychodzi idealne i smaczne, jedno z naszych ulubionych domowych wypieków, a lukier jest niesamowity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szybko i smacznie

    Zgłoszony przez bartonella na marca 16, 2019 at 11:18.

    szybko i smacznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakis czas temu znajomi przyniesli to samo ciacho...

    Zgłoszony przez maniamr na grudnia 23, 2018 at 20:00.

    Jakis czas temu znajomi przyniesli to samo ciacho na impreze robione poza TM, stwierdzilam ze musze je oddtworzyc w TM bo jest przepyszne!!! A tu nagle patrze jest juz na przepisowni! Dziekuje 🤩Ciacho/jablka wychodza przepyszne, obledny lukier. Dorzucilam jako wariant cynamon,kardamon i suszony imbir i jest albo juz bylo palce lizac!!! Polecam zrobic.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy ten przepis. Do wyprobowania

    Zgłoszony przez Leonek2013 na listopada 22, 2018 at 21:34.

    Ciekawy ten przepis. Do wyprobowania tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze