3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki Świąteczne


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Pierniczki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów miodu naturalnego
  • 100 gramów miodu sztucznego
  • 120 gramów margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżki sody oczyszczonej
  • 20 gramów korzennej przyprawy do piernika

Lukier

  • 100 gramów cukru
  • 10 gramów soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
5

Przygotowanie

    Przygotowanie Ciasta
  1. Do naczynia miksującego dodać margarynę i miód, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1
  2. Dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj 5 s/obr. 6.
  3. Dodaj korzenną przyprawę do piernika, cukier puder oraz jajko. Wszystko wyrabiaj 1min/Dough mode
  4. Formowanie Pierniczków
  5. Odkroić część ciasta i rozwałkować na grubość 5mm.
  6. Z rozwałkowanego ciasta przy pomocy foremek wykroić pierniczki.
  7. Pieczenie
  8. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
  9. Wyłożyć wykorojone pierniczki na blachę i włożyć do nagrzanego pierkarnika. Piec przez 10 minut przy temperaturze 180°C.
  10. Gotowe ciastka ozdobić według uznania.
  11. Lukier
  12. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier a następnie zmielić 20 s/obr. 10.
  13. Dodać sok z cytryny oraz wymieszać 15 s/obr. 4.
  14. Polać pierniczki przygotwanym lukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy