Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
sos malinowy
- 1000 g malin
- 150 g cukru
- 60 g soku z cytrny
panna cota
- 500 g śmietany, 30 lub 36%
- 65 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laski wanili
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- "Obroty wsteczne"
1Żelatynę zalać zimną woda i odstawic na 5 min.
2. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
3.Zalozyc motylek , wlac smietane, cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Gotowac 5-6 min./100C/obr.1
2.Dodac zelatyne i wymieszać do rozpuszczenia 2 - 3 min/obr.1
4. Laskę wanili wyjąć
5.Przelac do malych kubeczkow, ostudzić i odstawic do lodowki do stezenia.
6.Aby wyjąc panna cote zanurzyć kubeczek na kilka sekund w gorącej wodzie (nie za długo, bo zacznie sie rozpuszczać) i wytrząsnąć a talerz. - Przepis na 1 kg malin, gdyż mozna go zawekować i uzywać do nalesników, deserów itp.
1. maliny, cukier i sok z cytryny wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" . Zmiksować 10s./obr. 6.
2. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować 28 min/Varoma/obr. 1.
3. Przelać do wypłukanych gorącą wodą słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
4. Podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ilość składników można odpowiednio zmniejszać. - Panna cottę wyjętą z naczynia polać sosem malinowym i podawać. Deser można również serwować w naczyniu, w ktorym panna cotta stężała.
panna cota
sos malinowy
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNie mam zelatyny, moge ja czyms zastapic??
Nie mam zelatyny, moge ja czyms zastapic??
jestem ciekawa czy mi steżeje bo cześć...
jestem ciekawa czy mi steżeje bo cześć żelatyny została pod motylkiem