3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Panna Cotta


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Panna Cotta

  • pół laski wanilii
  • 100 g mleka
  • 330 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • 20 g rumu

Sos Malinowy

  • 200 g malin
  • 6
    3h 15min
    Czas całkowity 3h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Panna Cotta
  1. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona.
  2. Do naczynia miksującego włożyć laskę wanilii i nasiona, dodać mleko, śmietanę, żelatynę i cukier, gotować 10 min/90°C/obr. 2. Wyjąć laskę wanilii.
  3. Dodać rum, wymieszać 5s/obr. 3.
  4. Przelać do silikonowych foremek lub filiżanek, wstawić do lodówki na 3-4 godz. Umyć naczynie miksujące
  5. Sos Malinowy
  6. Do naczynia miksującego włożyć maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 7.
  7. Deser układać na talerzykach, polać sosem malinowym.
  8. Podawać schłodzone.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli nie mamy foremek można użyć filiżanek do kawy. Przed wyciągnięciem Panny Cotty z foremek należy wstawić je do ciepłej wody na ok. 5 min, ułatwi to wyjmowanie deseru.
Wanilię można zastąpić otartą skórką z połowy spażonej pomarańczy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry deser. Szybki , prosty, efektowny....

    Zgłoszony przez emil0000@wp.pl na września 16, 2017 at 15:04.

    Bardzo dobry deser. Szybki , prosty, efektowny. Zrobiłam na kupnym cukrze wanilinowym bo akurat nie miałam laski wanilii a rodzina chciała coś słodkiego. Szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze