![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sl8ghvr4-44010-697501-cfcd2-uzvarukb/5ec7853c-bc2c-46d0-b008-8d27702555a8/main/mus-czekoladowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sl8ghvr4-44010-697501-cfcd2-uzvarukb/7f9207cb-3b6b-4efe-8d81-279ebede309d/main/mus-czekoladowy.jpg)
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 100 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30%
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać cukier puder i śmietanę, podgrzać 4 min/50°C/obr. 2.
- Oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka do naczynia miksującego, wymieszać 15s/obr.4. Przełożyć masę do średniej wielkości miski. Dokładnie umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Wrzucić białka do naczynia miksującego, dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Ubite białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką. Przed podaniem włożyć do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dorby przepis przepyszne
Po raz kolejny nie ubila mi się piana w thermomixie. Naczynie było suche, żółtka dokładnie oddzielone. Co robię nie tak?
Super przepis. Sprawdza sie z każdym rodzajem czekolady.
Ja daje mniej cukru, żeby był bardziej czekoladowy niż cukrowy smak
Myślicie, że przepis sprawdzi się także w przypadku musu z białej czekolady?
Właśnie zrobilam, jest w lodówce
rewelacja![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Polecam
Bardzo dobry mus czekoladowy. Ja daję maksymalnie 80 g cukru.
Jeżeli ktoś lubi eksperymentować, to proponuję dodać szczyptę chilli w proszku, a na górę (do dekoracji) wiśnie z nalewki i listki mięty.
Robiłam jest pyszne choć za drugim razem dodam mniej cukru![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
pyszne, chociaż troszke za słodkie jak na mój gust
Are you sure to delete this comment ?