3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mleczna kanapka - Kwestia smaku


Wydrukuj:
4

Składniki

Mleczna kanapka - Kwestia smaku

  • 5 jajek
  • 1/2 cukier, szklanki
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1/2 mąki pszennej, szklanki
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/3 kakao, szklanki, niesłodzone
  • 1/2 herbata lisciasta, szklanki, zaparzona do nasączenia biszkoptu

krem

  • 200 gramy masła
  • 1/2 mleko, szklanki
  • 1/2 cukru, szklanki
  • 2 mleko w proszku, szklanki

polewa

  • 200 gramy czekolada
  • 2 łyżeczki olej
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Jajka ocieplić w temp. pokojowej lub np. w misce z ciepłą wodą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blaszkę o wymiarach ok. 22 x 33 cm (lub 20 x 30 cm - ciasto będzie trochę wyższe). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Założyć motylek. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli 3 min/obr. 3 (3min/obr3-4).
  3. W trakcie ubijania dodajemy powoli cukier (1/2 szklanki) ubijamy jeszcze 2 min/obr. 3
  4. dodajemy żółtka/roztrzepane łyżką i ubijamy 1 min.
    1 min/obr. 3
  5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkieg kakao, dodajemy olej i mieszamy 40s/obr1 40 s/obr. 1 .
  6. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut, 180 stopni.
    Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Założyć motylek. Dodać masło i mleko ubijać 4 min/obr. 3.
  9. Dodać mleko w proszku, ubijać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przemieszać kopystką.
  10. Dolny biszkopt umieścić z powrotem w blaszce, skropić połową ostudzonej herbaty lub kawy, wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem (jeśli jest zbyt delikatny można przenieść go na podkładce). Nasączyć resztą płynu.
  11. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z olejem w kompieli wodnej, polać po cieście. Przechowywać w miarę chłodnym miejscu, ale nie musi być lodówka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

ciasto jest słodkie, jeśli ktoś nie lubi może dodać mniej cukru do kremu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • This dish would be great for dessert. In...

    Zgłoszony przez Julian_Allen na marca 22, 2023 at 10:43.

    This dish would be great for dessert. In particular, the taste of milk will definitely be great. It is great to eat it while playing shell shockers and have great relaxing moments.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze