3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makówki Śląskiej Góralki


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Chałka (przepis Radość Gotowania str. 260) - Połowa porcji.

Masa makowa

  • 200 g orzechów włoskich i migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Przygotowanie makówek.
  1. 1. Chałkę pokroić na kostkę (można opiec w opiekaczu - optymalnie.)

  2. 2. Układać na zmianę, w misce, warstwę chałki, warstwę maku, warstwę chałki i tak dalej. (na wierzchu powinien być mak)

  3. 3. Wierzch udekorować płatkami migdałów, skórki cytrynowej i orzechami.

  4. 4. Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, można też przygotować jeden dzień wcześniej - będą bardziej "przegryzione". Przed podaniem lepiej jest wyjąć je z lodówki by nieco się ogrzały.

  5. Masa makowa.
  6. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

  7. 2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10 przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

  8. 3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, podgrzać 15 min/90°C/obr. 3

  9. 4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, wymieszać przy pomocy kopystki 5-10 s/obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Makówki robię podobnie,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2014 at 11:28.

    Makówki robię podobnie, przepis dostałam od "Ślązaczki" tmrc_emoticons.;) Polecam dla Łasuchów super deser tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tereniu, Ty zawsze musisz

    Zgłoszony przez Luberdowie na grudnia 15, 2014 at 10:10.

    Tereniu, Ty zawsze musisz czymś zaskoczyć tmrc_emoticons.) Nasza zakręcona gwiadko bożonarodzeniowa! Świetny pomysł nie tylko na góralskie czy śląskie stoły tmrc_emoticons.) Z pewnością spróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze