thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
3h 10min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Makowiec

ciasto

  • 200 g mleko
  • 60 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 50 g masła, niesolonego
  • 4 porcje jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

masa makowa

  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 500 g maku
  • 350 g mleko
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 4 opakowania białka
  • 1 szczypty soli, drobnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Makowiec
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko , dodać drożdze cukier i podgrzac 1min 30 s /37 c obr 1.
    Dodać masło żółtka mąkę sól aromat wanniliowy wyrobić 2 min Ciasto"Ciasto"
    przełożyć do inneg naczynia przykryć sciereczką odstawić na 20-30 minut w ciełe miejsce do wyrośnięcia .. Umyć osuszyć naczynie miksujące ..
  2. Masa makowa ...
    Do naczynia miksującego włożyć orzechy migdały rozdrobnic 3s/obr 6 przełożyc do innego naczynia odstawić ..
    Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku , zemleć 30 s 0br 10 przełożyć do innego naczynia.
    dodać porcję maku mlekorodzynki cukier miód i gotować 15min 90stopni obr 3 ..
    Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy wymieszać 5s obr 4 przełożyć do innego naczynia odstawić do ostygniecia. Dokladnie umyć i oduszyć naczynie miksujace ..
    Założyć motylek. dodać bialka szczyptę soli ubić na sztywno 3 min obr 3 .. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta resztę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką ..
    Ciasto podzielić na dwie równe części .. posmarować białkiem oraz masą makową zwinąc kazdy kawałek jak roladę ..
    Makowce zawinąć luzno w papier do pieczenia zostawić 3-4 cm luzu na wyrośnięcie ..
    Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50-60 minut (180-190 stopni ) .. Kroić i podać po ostudzeniu ,,,

Porady

polecam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?