3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Makowiec

ciasto

  • 200 g mleko
  • 60 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 50 g masła, niesolonego
  • 4 porcje jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli, drobnej
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

masa makowa

  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 500 g maku
  • 350 g mleko
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 4 opakowania białka
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 6
    3h 10min
    Czas całkowity 2h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Makowiec
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko , dodać drożdze cukier i podgrzac 1min 30 s /37 c obr 1.
    Dodać masło żółtka mąkę sól aromat wanniliowy wyrobić 2 min Ciasto
    przełożyć do inneg naczynia przykryć sciereczką odstawić na 20-30 minut w ciełe miejsce do wyrośnięcia .. Umyć osuszyć naczynie miksujące ..
  2. Masa makowa ...
    Do naczynia miksującego włożyć orzechy migdały rozdrobnic 3s/obr 6 przełożyc do innego naczynia odstawić ..
    Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku , zemleć 30 s 0br 10 przełożyć do innego naczynia.
    dodać porcję maku mlekorodzynki cukier miód i gotować 15min 90stopni obr 3 ..
    Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy wymieszać 5s obr 4 przełożyć do innego naczynia odstawić do ostygniecia. Dokladnie umyć i oduszyć naczynie miksujace ..
    Założyć motylek. dodać bialka szczyptę soli ubić na sztywno 3 min obr 3 .. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta resztę dodać do masy makowej i wymieszać kopystką ..
    Ciasto podzielić na dwie równe części .. posmarować białkiem oraz masą makową zwinąc kazdy kawałek jak roladę ..
    Makowce zawinąć luzno w papier do pieczenia zostawić 3-4 cm luzu na wyrośnięcie ..
    Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 50-60 minut (180-190 stopni ) .. Kroić i podać po ostudzeniu ,,,
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

polecam


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • agawp: juz dodałam skladniki polecam

    Zgłoszony przez ksiuta12345 na grudnia 21, 2017 at 09:04.

    agawp: juz dodałam skladniki polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,...

    Zgłoszony przez agawp na grudnia 19, 2017 at 20:15.

    Witam,
    w przepisie zabrakło informacji o składnikach i ich ilości. Można prosić o dodanie...? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze