Składniki
LODY
- 1/2 litra śmietany 30% słodkiej dobrze schłodzonej
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 2 torebki śmietany w proszku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 sek/obr 10.Część cukru odsypać.
2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4
3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło
4.Ubite białka przełożyć do innego naczynia i wystudzić
5.Do naczynia miksującego wbić żółtka,dodać pozostały cukier i za pomocą motylka ubijać 3 min/temp 70 C/obr 3,następnie przełożyć do innego naczynia i schłodzić
6 Do czystego schłodzonego naczynia miksującego załozyć motylek,wlać śmietanę i ubijać 1 min/obr .Podczas ubijania przez otwór w pokrywie wsypać śmietanę w proszku
7.Do ubitej śmietany dodać białaka i żółtka i wymieszać 15 sek/obr 3
8.Wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny
WARIANTY.
Lody można uzupełnić przed zamrożeniem kawałkami czekolady,bakaliami lub owocami
Świetnie smakują też z musem malinowym.
MOJE PROPOZYCJE:
Na warsztatach Pani która robiła te lody,podzieliła je na 3 części.Jedna częśc była śmietankowa,do drugiej dodoła czekolade wcześniej rozdrobnioną w TM,a do trzeciej części dodoła napar z zaparzonej mięty/ostudzony/likier miętowy i listki świeżej mięty.Wyszły lody miętowe-naprawde smaczne.
Lody wlała warstwowo/na spód śmietankowe,i trochę schłodziła,póżniej czekoladowe i schłodziła a na koniec dała miętowe/do takiej srebrnej jednorazowe foremki/takiej w której sprzedawany jest pasztet.Z tego przepisu wyszły 2 foremki
lodów
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmigotka40: Super - że Ci wychodzą pyszne. Może...
migotka40: Super - że Ci wychodzą pyszne. Może mi podpowiesz co robię źle? Myśle, że robię błąd przy:
2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4
3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło
Jak to robisz? 2 min/obr 4 i potem wlaczenie 70C i kolejne 2 min z grzaniem? Tak to zrozumiałam i tak zrobiłam i białko mi się rozwarstwiło - woda + białko zdenaturowane
Po zamrożeniu lody tak twarde ze nie da się nałożyć.
pyszne robie je co tydzień cała rodzina to je
pyszne robie je co tydzień cała rodzina to je
Lody dobre w smaku,lecz pracochłonne....
Lody dobre w smaku,lecz pracochłonne. Niektórym degustującym wyczuwalny był smak żółtek z cukrem, czyli nasz kogel mogel. A wszystkim nie dogodzisz
Polecam
jakie te torebki smietany w
jakie te torebki smietany w proszku maja byc?
Pyszne
Pyszne
Następnym razem dodam mniej
Następnym razem dodam mniej cukru, ale ogólnie przepis bardzo dobry
N
dziewczyny wam też taka
dziewczyny wam też taka lejaca konsystncja się zrobiła? Boje się, że się nie zamrożą
Zrobiłam lody bez śmietany w
Zrobiłam lody bez śmietany w proszku i wyszły pyszne!!! Dzięki za przepis
Renka
Ja chciałam zapytać,czy
Ja chciałam zapytać,czy użycie śmietany w proszku jest niezbędne?Staram się unikać tego typu rzeczy gdy przygotowuję coś dla dzieci a przepis mnie zaciekawił.
Renka
lody właśnie się szykują
lody właśnie się szykują
Lody wyśmienite. Robiłam
Lody wyśmienite. Robiłam wariant śmietankowy. Teraz mam zamiar zrobic miętowe. Czy ktoś próbował już robić te miętowe?
LODY WYŚMIENITE!!! Przepis
LODY WYŚMIENITE!!! Przepis idealny bardzo dziękuję
Asia
Powoli kompletuję przepisy na
Powoli kompletuję przepisy na lody
.Dziękuję 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Tam gdzie ubijamy śmietane
Tam gdzie ubijamy śmietane 30% ma być 1 min obr 4.
Ja używam śnieżki 2 opakowania ale można też użyć fixów do śnieżki itp
pozdrawiam Monika
Jakiej śmietany w proszku
Jakiej śmietany w proszku używałyściei ile gram?
Nigdy tak pysznych lodów nie
Nigdy tak pysznych lodów nie jadłam aż do dziś !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!