3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY ŚMIETANKOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

LODY

  • 1/2 litra śmietany 30% słodkiej dobrze schłodzonej
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 torebki śmietany w proszku
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    lodów
  1. 1.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 sek/obr 10.Część cukru odsypać.

    2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4

    3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło

    4.Ubite białka przełożyć do innego naczynia i wystudzić

    5.Do naczynia miksującego wbić żółtka,dodać pozostały cukier i za pomocą motylka ubijać 3 min/temp 70 C/obr 3,następnie przełożyć do innego naczynia i schłodzić

    6 Do czystego schłodzonego naczynia miksującego załozyć motylek,wlać śmietanę i ubijać 1 min/obr .Podczas ubijania przez otwór w pokrywie wsypać śmietanę w proszku

     7.Do ubitej śmietany dodać białaka i żółtka i wymieszać 15 sek/obr 3

    8.Wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny

    WARIANTY.

    Lody można uzupełnić przed zamrożeniem kawałkami czekolady,bakaliami lub owocami

    Świetnie smakują też z musem malinowym.

    MOJE PROPOZYCJE:

    Na warsztatach Pani która robiła te lody,podzieliła je na 3 części.Jedna częśc była śmietankowa,do drugiej dodoła czekolade wcześniej rozdrobnioną w TM,a do trzeciej części dodoła napar z zaparzonej mięty/ostudzony/likier miętowy i listki świeżej mięty.Wyszły lody miętowe-naprawde smaczne.

    Lody wlała warstwowo/na spód śmietankowe,i trochę schłodziła,póżniej czekoladowe i schłodziła a na koniec dała miętowe/do takiej srebrnej jednorazowe foremki/takiej w której sprzedawany jest pasztet.Z tego przepisu wyszły 2 foremki

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • migotka40: Super - że Ci wychodzą pyszne. Może...

    Zgłoszony przez aleeloo na maja 19, 2020 at 14:53.

    migotka40: Super - że Ci wychodzą pyszne. Może mi podpowiesz co robię źle? Myśle, że robię błąd przy:

    2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4

    3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło

    Jak to robisz? 2 min/obr 4 i potem wlaczenie 70C i kolejne 2 min z grzaniem? Tak to zrozumiałam i tak zrobiłam i białko mi się rozwarstwiło - woda + białko zdenaturowane

    Po zamrożeniu lody tak twarde ze nie da się nałożyć. tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne robie je co tydzień cała rodzina to je

    Zgłoszony przez migotka40 na marca 3, 2019 at 14:13.

    pyszne robie je co tydzień cała rodzina to je

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lody dobre w smaku,lecz pracochłonne....

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na marca 5, 2017 at 16:39.

    Lody dobre w smaku,lecz pracochłonne. Niektórym degustującym wyczuwalny był smak żółtek z cukrem, czyli nasz kogel mogel. A wszystkim nie dogodzisz tmrc_emoticons.) Polecam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakie te torebki smietany w

    Zgłoszony przez Martowi na września 19, 2016 at 13:33.

    jakie te torebki smietany w proszku maja byc?

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne   

    Zgłoszony przez xslawek na czerwca 14, 2016 at 10:36.

    Pyszne  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Następnym razem dodam mniej

    Zgłoszony przez Sylwia2706 na czerwca 13, 2016 at 20:45.

    Następnym razem dodam mniej cukru, ale ogólnie przepis bardzo dobry

    N

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziewczyny wam też taka

    Zgłoszony przez Lenus na lipca 1, 2015 at 16:27.

    dziewczyny wam też taka lejaca konsystncja się zrobiła? Boje się, że się nie zamrożą tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam lody bez śmietany w

    Zgłoszony przez Reka55 na maja 1, 2015 at 08:57.

    Zrobiłam lody bez śmietany w proszku i wyszły pyszne!!! Dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja chciałam zapytać,czy

    Zgłoszony przez Reka55 na kwietnia 11, 2015 at 16:51.

    Ja chciałam zapytać,czy użycie śmietany w proszku jest niezbędne?Staram się unikać tego typu rzeczy gdy przygotowuję coś dla dzieci a przepis mnie zaciekawił.

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lody właśnie się szykują

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 11:27.

    lody właśnie się szykują

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lody wyśmienite. Robiłam

    Zgłoszony przez Agja na kwietnia 14, 2014 at 08:34.

    Lody wyśmienite. Robiłam wariant śmietankowy. Teraz mam zamiar zrobic miętowe. Czy ktoś próbował już robić te miętowe? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • LODY WYŚMIENITE!!! Przepis

    Zgłoszony przez asmag05 na marca 8, 2014 at 19:29.

    LODY WYŚMIENITE!!! Przepis idealny bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

    Asia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powoli kompletuję przepisy na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 24, 2013 at 15:11.

    Powoli kompletuję przepisy na lody tmrc_emoticons.p .Dziękuję Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tam gdzie ubijamy śmietane

    Zgłoszony przez zafira na lutego 14, 2013 at 18:01.

    Tam gdzie ubijamy śmietane 30% ma być 1 min obr 4.


    Ja używam śnieżki 2 opakowania ale można też użyć fixów do śnieżki itp

    pozdrawiam Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej śmietany w proszku

    Zgłoszony przez ...ewka10... na lutego 11, 2013 at 00:25.

    Jakiej śmietany w proszku używałyściei ile gram?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy tak pysznych lodów nie

    Zgłoszony przez ola-ola na lutego 1, 2013 at 12:12.

    Nigdy tak pysznych lodów nie jadłam aż do dziś !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze