3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody orzechowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • 70 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 500 g mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, wyłuskane orzechy wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec około 8-10 min, aż skórki popękają. Wyjąć orzechy do ściereczki, potrzeć energicznie, aby pozbyć się skórek.
    2. Do naczynia miksującego wsypać obrane orzechy, rozdrobnić 8 s/obr. 10.
    3. Dodać pozostałe składniki, gotować 10 min/90ºC/obr. 2, przytrzymać ręką miarkę MT, zmiksować, zwiększając obroty 30 s/obr. 5-10.
    4. Przelać do dużej formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki.
    5. Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową lodów.
    6. Uformować kulki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Lody pyszne, dziękuje za przepis! ...

    Zgłoszony przez Kamila07 na września 1, 2017 at 12:50.

    Lody pyszne, dziękuje za przepis!
    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie, jak zrobiłam je

    Zgłoszony przez basiunia77765 na września 18, 2016 at 11:17.

    Jak dla mnie, jak zrobiłam je pierwszy raz, wyszły boskie, dziś znowu będę je robić, bo są pycha, jestem zachwycona tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lody według mnie są smaczne

    Zgłoszony przez emetka na sierpnia 8, 2015 at 14:34.

    lody według mnie są smaczne chociaż faktycznie wskazana jest większa ilość cukru. miałam podobne problemy z konsystencją - po ubijaniu przez 30 sekund otrzymałam lody częściowo w formie stałej, częściowo w formie płynnej. na pewno bardzo trudno jest uformować z tego gałki/kulki..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety z lodów wyszła

    Zgłoszony przez MałaMi na kwietnia 19, 2015 at 14:57.

    Niestety z lodów wyszła papka...trudno się dziwić kiedy pierwsze rozdrabnia je się przez 15 sekund a potem ubija przez 30.. nie są wcale słodkie naprawdę bo 80 gr cukru to za mało nawet na lody bardzo dietetyczne.. wyrzuciłam je do kosza, marnując tylko składniki, to przepis z ksiązki TM i odradzam go szczerze, do tych na zdjęciu baaaaardzo im daleko.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze