3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY MALAGA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

LODY

  • 50 g rodzynek, drobnych
  • 1 szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 150 g wina porto, białego, słodkiego
  • 250 g śmietany kreówki, 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 6
    4h 30min
    Czas całkowity 4h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, 100 g wina, cukier i sól, podgrzać 5 min/80'C/obr.4. Wymieszać 5s/obr.10. Przelać do szerokiego, niskiego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą, odstawić na ok. 20 min do ostygnięcia, następnie włożyć do zamrażalnika na min 4 godz.

  2.  W tym czasie w osobnym naczyniu namoczyć rodzynki w 50 g wina.

  3.  Lody wyjąć z pojemnika, pokroić na kawałki. Pokrojoną masę włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 10s/obr.10, następnie 20s/obr.4.

  4.  Dodać odsączone rodzynki, wymieszać 3s/obr.2. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub włożyć do zamrażalnika.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Lody można długo przechowywać w zamrażalniku. Najlepsze wraz z kieliszkiem Porto tmrc_emoticons.;)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz