LODY CZEKOLADOWE Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Magda341
utworzono: 06/17/16 zmieniono dnia: 08/19/16

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY CZEKOLADOWE


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

LODY CZEKOLADOWE

  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g śmietany, min. 30%
  • 400 g pełnotłustego mleka
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zaw. 72% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 6
    10h 15min
    Czas całkowity 10h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8.

  2.  Dodać pozostałe składniki, gotować 8min/90'C/obr.2. Masę przelać do foremki (np.aluminiowej, silikonowej) do zamrażania do wysokości maks. 4 cm i przykryć folią spożywczą. Przed zamrożeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  3.  Zamrożoną masę włożyć na 15 min do lodówki, następnie pokroić na kawałki (około 4x4cm).

  4.  Włożyć pół porcji do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.9, a następnie ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6. Przełożyć lody do miski i powtórzyć tę czynność z drugą połową lodów. Podawać w pucharkach lub wafelku, bezpośrednio po przygotowaniu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 Lody można udekorować mielonymi orzeszkami pistacjowymi, wiórkami kokosowymi, kawałkami czekolady, owocami, bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym lub owocowym :)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne

    Zgłoszony przez Gieniaf na grudnia 11, 2016 at 11:03.

    pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Ubijać przy pomocy kopystki

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 20, 2016 at 15:26.

    "Ubijać przy pomocy kopystki 30s/obr.6" tzn. ze podczas ubijania dodatkowo przez otwór w pokrywie mieszamy kopystką po ściankach naczynia żeby wszystko było dobrze wymieszane.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast słowa 'ubijać'

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 20, 2016 at 15:06.

    Zamiast słowa 'ubijać' użyłabym 'wymieszać kopystką'. Czyli w trakcie miksowania zmrożonych lodów mieszamy je kopystką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A nie powinien być motylek, a

    Zgłoszony przez Fifa na lipca 20, 2016 at 14:46.

    A nie powinien być motylek, a nie kopystka do ubijania? Przepraszam za ilość pytań tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zwykłe mleko w kartonie, może

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 20, 2016 at 14:37.

    Zwykłe mleko w kartonie, może być 3,5%, może być też 3,2% (ja właśnie takiego używam do lodów).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mleko w proszku czy takie

    Zgłoszony przez Fifa na lipca 20, 2016 at 14:11.

    a mleko w proszku czy takie zwykłe w kartonie np 3,5%?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. Pyszne na

    Zgłoszony przez madado87 na czerwca 21, 2016 at 13:08.

    Właśnie zrobiłam. Pyszne na ciepło. Jedynie po gotowaniu musiałam jeszcze miksować chwilę bo były grudki kakao. Dodałam też mniej cukru, ale to oczywiście kwestia smaku tmrc_emoticons.) Pozdrawiamy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze