Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 03/05/20
zmieniono dnia: 04/05/20
Składniki
Jaglany deser Migdalowo-kakaowy inspirowany przez M&U
Deser
- 65 g blyskawiczne platki jaglane
- 450 g mleko migdalowe lub kokosowe
- 1/4 łyżeczek sól
- 30 g cukier kokosowy
- 60 g blanszowane platki migdalowe + dodatkowa ilosc do dekoracji
- 70 g miod wielokwiatowy plynny
- 2 łyżeczki woda mineralna
- 250 g ser mascarpone lub inny typ np. riccota
- 40 g kakao nieslodzone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do "Blokada naczynia miksującego" wsypac platki jaglane, mleko,sol
ugotowac 7-8min/100s/obr2 - ugotowane platki jaglane zmiksowac
20s/obr10
przelozyc do miseczki, umyc oraz osuszyc naczynie miksujace - do naczynia wsypac cukier i platki migdalowe,
zmiksowac 10s/obr10 - zgarnac kopystka na dnie naczynia oraz ponownie zmiksowac 10s/obr10
- nastepnie mase jeszcze raz zgarnac kopystka na dnie naczynia, dodac 2 lyzki wody, miod a nastepnie podgrzewac 6min/50st/obr2
- do naczynia dodac mase z ugotowanych platkow jaglanych, nastepnie zmiksowac 1min/obr6zwiekszajac obroty do 10
- dodac ser mascarpone lub inny oraz ponownie zmiksowac 30s/obr6
( Konsystencja deseru musi byc aksamitna- w razie potrzeby ponownie zmiksowac 30s/obr6) - polowe masy przelac do 4 malych sloiczkow deserowych, a druga polowe pozostawic w naczyniu miskujacym
- dodac kakao zmiksowac 20s/obr6.
mase kakaowa przelac do masy jasnej - wierzch deseru udekorowac platkami migdalow
odstawic do wystudzenia a nastepnie do lodowki na minimum 2godz
Deser migdalowo jaglany
Porady
Platki jaglane nie moga byc rozgotowane. Czas gotowania mozna ustawic wedlug czasu na opakowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?