3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik z kaszą jaglaną - bez glutenu, bez laktozy, bez jaj


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

składniki

  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 kg jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g oleju
  • 100 g SIEMIE LNIANE
  • 100 g cukru
5

Przygotowanie

  1.  

    1. Do Blokada naczynia miksującego wrzuć siemię, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.

     

    2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/ Obroty wsteczne. Odlewamy wodę z Blokada naczynia miksującego bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.

     

    3. Jabłka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka powinny mieć rozmiar ok 1 cm

     

    4. Do jabłek wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /Obroty wsteczne kilkakrotnie pomagając kopystką.

     

    5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 

Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu diecie bez glutenowej i bez laktozy lub chcące zrzucić kilka kilogramów. 

 

Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.

 

Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej a niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą bardziej chrupiące.

 

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Na pewno jest to dobra alternatywa dla wegan lub...

    Zgłoszony przez DorotaSK na listopada 7, 2020 at 09:40.

    Na pewno jest to dobra alternatywa dla wegan lub ludzi dbajacych o sylwetke, mi jednak średnio smakowało. Zdecydowanie wole wariant z kaszą rozgotowaną w mleku i zapiekaną z jabłkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gosik1: ile tego miodu zamiast cukru dać?

    Zgłoszony przez marcheff na października 5, 2018 at 11:21.

    gosik1: ile tego miodu zamiast cukru dać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jabłecznik rewelacja, gorąco polecam

    Zgłoszony przez Toyak na grudnia 14, 2017 at 09:18.

    Jabłecznik rewelacja, gorąco polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne ciasto, zdrowe i pyszne. Dziękuję za...

    Zgłoszony przez zapala na grudnia 18, 2016 at 17:54.

    Świetne ciasto, zdrowe i pyszne. Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie to chyba bardziej

    Zgłoszony przez irena58 na września 22, 2016 at 23:32.

    Dla mnie to chyba bardziej deser jak ciasto , ale bardzo smaczny i zdrowy deser . Polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto super,tylko zamiast

    Zgłoszony przez gosik1 na lipca 11, 2016 at 20:14.

    ciasto super,tylko zamiast cukru proponuję miód.Jest jeszcze lepsze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie i mojej rodziny

    Zgłoszony przez panipuf na maja 1, 2016 at 16:08.

    Jak dla mnie i mojej rodziny ciasto na raz, drugi raz nie zrobię ,zjadliwy ,ale szału nie ma. Spodziewałam się czegoś lepszego po tylu dobrych komentarzach.  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,ciasto pyszne! Ja nie

    Zgłoszony przez Kacha8613 na kwietnia 28, 2016 at 21:51.

    Witam,ciasto pyszne! Ja nie obieram jabłek - jest szybko i równie smakowicie ☺

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam mniam, kasza chrupie w

    Zgłoszony przez mjusta2000 na kwietnia 10, 2016 at 21:52.

    mniam mniam, kasza chrupie w zębach. Ciasto słodkie, wszystkim w rodzinie smakowało

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie smakował i w dodatku

    Zgłoszony przez Ewasia na marca 31, 2016 at 13:05.

    Mnie smakował i w dodatku jest zdrowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja upiekłam dla syna który

    Zgłoszony przez Afroddytta na marca 26, 2016 at 21:36.

    A ja upiekłam dla syna który nie moze jajek, niezbyt sie zainteresował ale drugi syn za to całe zjadl i domaga sie powtórki tmrc_emoticons.). Piekłam juz na 2 spotkania towarzyskie i wszyscy zachwyceni, wlasnie sie piecze na swiąteczny stół (tez zamowienie było). U mnie na pewno zagości czesto na własnym stole i na wszelkich piknikowych imprezach, bo tam zawsze jakies dziecko na diecie sie trafi, a tak bedzie i ono mogło schrupać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli kogoś los pokarał i

    Zgłoszony przez mojamama na marca 24, 2016 at 22:10.

    Jeśli kogoś los pokarał i  nie może jeść glutenu i jajek to może to ciasto będzie dla niego wybawieniem. Mnie pokarało ciężko zdobywaną nadwagą i cukrzycą i powiem szczerze- wolę nie zjeść ciasta w ogóle niż zjeść to. Na ciepło było jeszcze znośne - taki deser z kaszy i jabłek... Ale na zimno już gorzej. Zastrzegam, to subiektywna opinia, gusta i smaki... 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobiłam na TM31. tylko

    Zgłoszony przez sylka2609 na marca 24, 2016 at 14:32.

    Ja zrobiłam na TM31. tylko jabłka dłużej miksowałam, bo miałam za duże kawałki. Wszystko sie udało. Ciasto supertmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co się stanie, gdy zrobię

    Zgłoszony przez kasiulka1412 na marca 23, 2016 at 11:35.

    A co się stanie, gdy zrobię go w TM31?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mam przepis na to ciasto

    Zgłoszony przez Propcia na marca 22, 2016 at 22:30.

    Ja mam przepis na to ciasto gdzie zamiast cukru dodaje się miodu i dorzuca się rodzynki i bez oleju. Polecam też wychodzi pyszne!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluję OMEGA! Czyli

    Zgłoszony przez szyszunia na marca 22, 2016 at 19:35.

    Gratuluję OMEGA! Czyli powiedzenie, że gotowanie z thermomiksem jest dziecinnie proste się sprawdza. Muszę powiedzieć, że w moim życiu również tmrc_emoticons.) życzę kolejnych sukcesów.

     

     

    Wkręcona w Thermomix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz coś mi dobrze

    Zgłoszony przez OMEGA na marca 14, 2016 at 23:28.

    Pierwszy raz coś mi dobrze wyszło-było dobre .Bardzo prosty i szybki przepis.Również szybko znika z talerza tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. U mnie

    Zgłoszony przez ewaiwona na marca 13, 2016 at 00:20.

    Bardzo dobre ciasto. U mnie wyszły wariacje na temat, choć nie zamierzone. Wsypywałam siemię lniane. Okazała się że mam za mało. Co by tu dołożyć? - No to resztkę płatków owsianych. Nadal nie jest 100 gram. Co tam jeszcze w domu mam? Orzechy laskowe. Dokładam, tak by dopełniło 100 gram - jak w przepisie.  Wyszło nieziemsko pyszne. Cukru nie jest za mało, 200 gram byłoby za dużo, zdecydowanie (patrz: wskazówka), można śmiało dać mniej niż 100 gram.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności! W dodatku zdrowe

    Zgłoszony przez mikulina na marca 12, 2016 at 15:59.

    Pyszności! W dodatku zdrowe tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasza jednak została u mnie

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 11, 2016 at 22:07.

    Kasza jednak została u mnie lekko twarda ale to ma swój urok bo chrupie i ciasto bardzo mi smakuje a kolezanka ktora akurat wpadla na kawke zachwycona. Z calego ciasta zostal tylko maly kawaleczek, napewno niebawem powtórzę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Będę wdzięczna za komentarz,

    Zgłoszony przez Afroddytta na marca 10, 2016 at 22:43.

    Będę wdzięczna za komentarz, czy kasza ma być twarda, nie bedzie surowa? Jutro zamierzam zrobić na imprezę i mam nadzieję, że nie będzie problemu :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kurczę A ja mam twardą tą

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 10, 2016 at 21:37.

    Kurczę A ja mam twardą tą kasze w środku choć piekłam ponad godzinę. Tak ma być czy zrobiłam coś nie tak? A może jeszcze zmięknie pod wpływem ciepła? Oby bo w smaku bardzo dobre ale kasza jakby surowa.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie napewno 

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na marca 9, 2016 at 08:41.

    wygląda pysznie napewno  wrzuce do ulubionych i wypróbuję tmrc_emoticons.;)

    pozdrawiam Małgosia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Byłam sceptyczna - zupełnie

    Zgłoszony przez foretka na marca 8, 2016 at 17:24.

    Byłam sceptyczna - zupełnie niepotrzebnie tmrc_emoticons.;-)

    Ciasto bardzo dobre! Moje modyfikacje: 3cie płukanie we wrzątku, 80g oleju kokosowego i 80g erytrolu (zdrowy zamiennik cukru), dodatkowo rodzynki. Czas pieczenia bez zmian. Ciasto bardzo fajnie chrupkie z zewnątrz.

    Następnym razem zamiast siemienia lnianego użyję płatków owsianych - sprawdzę efekt.

    Do wielokrotnego powtórzenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego co pamiętam, to

    Zgłoszony przez szyszunia na marca 8, 2016 at 11:56.

    Z tego co pamiętam, to tortownicy o średnicy 22cm, ale nie ma to znaczenia.

    Jak użyje pani innej, to będzie się tylko różnić wysokością i może stopniem spieczenia.

    Czas pieczenia wówczas można modyfikować w zależności od upodobań.

    Pozdrawiam

     

    Wkręcona w Thermomix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Jakiej użyła Pani

    Zgłoszony przez Dytka55 na marca 7, 2016 at 20:24.

    Witam

    Jakiej użyła Pani blaszki do ciasta- wymiary?? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudo u mnie zagości na stałe

    Zgłoszony przez Olivka na marca 7, 2016 at 08:50.

    cudo tmrc_emoticons.) u mnie zagości na stałe w menutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest przepyszne i zdrowe

    Zgłoszony przez Kasia_w_krk na lutego 21, 2016 at 16:39.

    To jest przepyszne i zdrowe tmrc_emoticons.) córka juz 3 kawałek zjada tmrc_emoticons.)

    przy przygotowywaniu zapomniałam dać olej a i tak super smakuje! 

    Proste, zdrowe, szybkie, to jest to!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny!!! Właśnie jem i

    Zgłoszony przez kicia123kicia na lutego 20, 2016 at 10:18.

    Rewelacyjny!!! Właśnie jem i jestem zachwycona!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem na diecie bez glutenu,

    Zgłoszony przez iwonas na stycznia 4, 2016 at 21:43.

    Jestem na diecie bez glutenu, laktozy i cukru. Myślałam, że w święta nie zjem ani kawałka ciasta, a tu taka niespodzianka, ciasto przepyszne. Mimo, że nie dodałam do ciasta cukru, pokochała je cała rodzinka. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, sucha czyli

    Zgłoszony przez szyszunia na grudnia 16, 2015 at 16:07.

    Tak, sucha czyli nieugotowana.

    Wkręcona w Thermomix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ta kasza jaglana ma być

    Zgłoszony przez Estetica na grudnia 12, 2015 at 22:18.

    Czy ta kasza jaglana ma być nie ugotowana ? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za przepis i Wasze

    Zgłoszony przez AnulaK na listopada 4, 2015 at 16:05.

    Dziękuje za przepis i Wasze opinie! Z przyjemnością skorzystam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne i zdrowe.

    Zgłoszony przez Marcia1010 na października 19, 2015 at 22:06.

    Bardzo smaczne i zdrowe. robiłam i polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetne!! dzięki za

    Zgłoszony przez Agata Michaud na października 18, 2015 at 20:16.

    świetne!! dzięki za przepis

    zrobiłam z jabłek- championów, z ksylitolem, olejem kokosowym i z polewą z czekolady. Wszystkim smakowało tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA!!!! Jestem

    Zgłoszony przez Agary na października 17, 2015 at 16:28.

    REWELACJA!!!! Jestem zachwycona. Prostota składników i efekt końcowy urzekły mnie i moich domowników. Dziękuję za przepis na prosty, przyszny i przede wszystkim zdrowy deser. Kolejny razem być może zaszaleję dodając posiekane orzechy włoskie bądź laskowe. Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, zdrowe i

    Zgłoszony przez Stella08 na października 17, 2015 at 15:45.

    Pyszne, zdrowe i szybkie.

    Mało pracy przy nim.

    Po prostu super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny,zdrowy

    Zgłoszony przez Mac na października 16, 2015 at 13:29.

    Bardzo smaczny,zdrowy jabłecznik,zamiast curku dodałam ksylitol,a zamiast oleju oliwę,nastepnym razem dodam jeszcze kakao i może rodzynki tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze