thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki

  • 300 g kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 kg jabłek pokrojonych w ćwiartki (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g oleju
  • 100 g SIEMIE LNIANE
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzuć siemię, cynamon, cukier i sodę. Zmiel 30s/obr 10. Przesyp do suchej miseczki.

     

    2. Płukamy kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczki. Do naczynia miksującego wsyp kaszę jaglaną, zalej ok 450-500g wody. Płukaj 1min/ obr 2/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" . Odlewamy wodę z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" bez wysypywania kaszy. Czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Kaszę wysypujemy na gęste sito.

     

    3. Jabłka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 1m / obr3. Jabłka powinny mieć rozmiar ok 1 cm

     

    4. Do jabłek wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 1.30min/ obr3 /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" kilkakrotnie pomagając kopystką.

     

    5. Wykładamy do formy. Pieczemy 1h / 180'C termoobieg. Po upieczeniu wykładamy z formy by ciasto odparowało jak najwięcej wody

     

Porady

 

Najzdrowsze ciasto jakie znam. Mogą je jeść nawet osoby na wielu diecie bez glutenowej i bez laktozy lub chcące zrzucić kilka kilogramów. 

 

Ciasto można tez zrobić słodsze np z 200g cukru lub polać polewą. Cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem.

 

Piekąc ciasto w wyższej foremce będzie bardziej miękkie, a w szerszej a niższej, ziarna kaszy na wierzchu bardziej się przypieką i będą bardziej chrupiące.

 

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?