3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GRUSZKI Z FARSZEM Z BAKALII W CIEŚCIE CYNAMONOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI

  • 1500 g gruszek, twarde (8 sztuk)
  • 150 g bakalii
  • 130 g cukru
  • 2 białka

SYROP CUKROWY

  • 700 g cukru
  • 1200 g woda
  • 2 soku z cytryn
  • 6 goździk, sztuk

CIASTO PÓŁKRUCHE

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, niesolonego, miękiego
  • 20 g śmietana, 18% tłuszczu, kwaśna
  • 2 żółtka
  • 15 g cynamonu, mielonego
  • 1 szczypty sól
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia miksujacego włożyc wszystkie składniki na syrop cukrowy. 10min./VAROMA/obr.2
    2.Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Wyciąć gniazda nasienne i podciąć doły gruszek by równo stały.
    3.Do gotowego syropu włożyć koszyczek i umieścić w nim 4 szt. gruszek 8-10min./VAROMA/obr.2 ( po zrobieniu pierwszej partii wkładamy pozostałe 4 gruszki - czynność powtarzamy)
    4.Ugotowane gruszki przełożyć do wody z lodem do momentu wychłodzenia. Wyjmujemy na sito żeby obeschły.
    5.Bakalie zalać na chwilę częścią syropu po gotowanych gruszkach by zmiękły po czym odcedzić.
    6.Do suchego naczynia włozyć 130g cukru, zmielić na puder 20s/obr.10 z curu pudru odłożyć 30g. i pozostawić do oprószenia gotowych gruszek.
    7.Do naczynia miksującego z cukrem pudrem włożyc mąkę, sól i cynamon 10s/obr.6 nastepnie włożyc resztę składników na ciasto i wlączyć INTERWAŁ Ciasto 2min.
    8.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
    9.Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, następnie pokroić na paski o szerkości około 2 cm. a z części wyciąć szklanką krążki na spód gruszki.
    10.Wysuszone gruszki obtoczyć w cukrze i obtoczyć paskami z ciasta zacznając od ogonka w dół, dobrze dociskając do gruszki.Miejsce po gniazdach nasiennych faszerujemy bakaliami i zaklejamy ciastem (krążkami).
    11.Gruszki owinięte ciastem włożyć do lodówki na 30 min.
    12.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    13.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy gruszki białkiem.
    14.Gruszki piec 10 min. w tem.200 st.C , następnie zmniejszamy temperture do 180 st. C i pieczemy przez 10-15 minut.
    15. Upieczone gruszki pozostawić do wystudzenia,następnie posypujemy cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Akcesoria dodatkowe: mata silikonowa, pędzelek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy