3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto ze śliwkami.


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Kruszonka

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto

  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 g Miękkiego masła, pokrojonego w kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1000 g śliwek, przekrojonych na pół
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kurszonka
  1. 6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 15s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, wymieszać ręcznie, aż utworzą się grudki. Otrzymaną kruszonkę ułożyć na śliwkach.

    7. Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 40-45 minut.

  2. Ciasto
  3. 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.

    2. Do naczynia miksującego wbić jajka, wsypać cukier i włożyć masło, wymieszać 1min/obr4.

    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 40s/Dough mode

    4. Wyłożyć ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy do pieczenia (ok. 40x24x6cm)

    5. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Śliwki można zastąpić brzoskwiniami, moralami lub wiśniami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • i mi też zakalec wyszedł, ale kruszonka pyszna

    Zgłoszony przez bartonella na lipca 3, 2019 at 15:34.

    i mi też zakalec wyszedł, ale kruszonka pyszna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre. Szybko się robi. Jest...

    Zgłoszony przez Mariusz 11 na maja 10, 2019 at 08:54.

    Ciasto bardzo dobre. Szybko się robi. Jest tolerancyjne na niewielkie odstępstwa od przepisu. NIE WIEM JAK MOZE WYJSC ZAKALEC. ALE BARDZO KALORYCZNE.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne - zrobiłam w tortownicy o średnicy...

    Zgłoszony przez Pasimpoch na września 4, 2018 at 14:52.

    Ciasto pyszne - zrobiłam w tortownicy o średnicy 26cm i dałam 900gr śliwek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Udało się

    Zgłoszony przez rootka na lipca 24, 2018 at 08:01.

    Bardzo dobre ciasto. Udało się tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie też zakalec...

    Zgłoszony przez niewywrotna na października 7, 2017 at 14:54.

    u mnie też zakalec...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja,nie moge przestac go robic,Polecam.

    Zgłoszony przez Gosiak69 na września 21, 2017 at 23:19.

    rewelacja,nie moge przestac go robic,Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedl mi zakalec

    Zgłoszony przez Michael84 na września 4, 2016 at 20:49.

    Wyszedl mi zakalec

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze