thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Budyń

  • 1 jajko całe
  • 1 opakowania CUKRU WANILJOWEGO
  • 1 szklanka mąki, do 1,5 szkl mąki
  • 1 szlanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 litra mleka

Górna warstwa

  • 1 tabliczka czekolady, lub gotowa posypka czekoladowa

Warstwy

  • 3 opakowania dużych herbatników

Bita śmietana

  • 2 opakowania śmietan fix
  • 500 ml śmietany 30% kremówki, śmietany 36% kremówki

masa krówkowa

  • 1 puszka masy kajmakowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Grupa kroków do przygotowania
  1.  Na blachę wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.

  2. Zagrzać gotową masę kajmakową i wyłóżyć na pierwszą warstę herbatników.

  3. 3.Na masę kajmakową wyłożyć druga warstwę herbatników.

  4. 4. Na drugą warstwę herbatników wyłożyć wcześniej przygotowany budyń .

    Przygotowanie budyniu;

    do termomixaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć kostkę masła, cukier, cukier waniljowy, jajko utrzeć na obr.6 /1min. założyć motylek i dodać mąkę  włączyć termomix 90st.obr 1,5 na 12 min wtrakcie stopniowo wlewać przez górny otwór mleko.

  5. 5.Na masę budyniową wyłożyć trzecia warstwę herbatników.

  6. 6.Na trzecia warstwę herbatników wyłożyć bitą śmietanę.

    Przygotowanie bitej śmietany :

    do termomixa włożyć śmietane kremówkę , śmietanfix i ubijać obr.4 / 1 min

  7. 7.Na bitą śmietanę posypać startą czekoladę lub gotową posypkę czekoladową. 

  8. 8. wstawić do lodówki na 3 godziny

Porady

Można samemu przygotować masę kajmakową z litra mleka i 3 szklanek cukru gotująć około 2 godz. obr. 2.

Do masy kajmakowej można dodać prażony ryż co da nam efekt Liona.

Można dodać troche wiecej mąki bo są rózne gatunki i moze byc za żatki budyń ,albo dodać trochę maki kartoflanej .

Najlepiej spożyć ciasto na drugi dzień. 

 

                                   SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?