![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vzvsu7el-22321-967042-cfcd2-7gduu5pe/c3134cf9-3b82-4f7b-b8f5-f8ba230eb906/main/biszkopt-z-musem-czekoladowo-kokosowym.jpg)
- TM 31
Składniki
Krem angielski
- 15 gramów cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 6 żółtek
- 80 gramów cukru
- 400 gramów mleka
Mus czekoladowy
- 400 gramów ubitej śmietany
- 250 gramów gorącego kremu angielskiego
- 10 gramów żelatyny, 2 czubate łyżeczki
- 200 gramów gorzkiej czekolady
Mus kokosowy
- 250 gramów gorącego kremu angielskiego
- 80 gramów mleka
- 80 gramów śmietaki 30%
- 70 gramów wiórków kokosowych
- 50 gramów białej czekolady
- 15 gramów żelatyny, 3 czubate łyżeczki
- 600 gramów ubitej śmietany
Dodatki
- 1 litra śmietanki 30%
- 1 puszki ananasa, lub 1 świeży anans
- 1-2 łyżeczki cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Kakaowy biszkopt
- 30 gramów kakao
- 10 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru
- 5 jaj
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180st.C z termoobiegiem.
Założyć motylek i ubić jajka z cukrem przy zdjętej miarce 5min/obr.3.5.
Dodać przesiane mąki z kakaem i wymieszać 30s/obr.2.
Przelać na dużą blachę do pieczenia i rozsmarować na grubość ok. 5-6 mm. Piec w 180st.C, termoobieg, 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Za pomocą tortownicy wyciać koło z kakowego biszkoptu i wyłożyć nim dno tortownicy. Na biszkopt wylać musz czekoladowy, wyrównać wierzch i dodać wystudzone ananasy. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Na wystygnięty mus czekoladowy wylać mus kokosowy i wyrównać wierzch. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
Z papieru do pieczenia robimy kornet i wkładamy do niego 4 kostki gorzkiej czekolady, podgrzewamy w mikrofali ok. 2 minut i dekotujemy wierzch ciasta.
Anannasa pokroić w drobną kostkę i odparować na patelni z dodatkiem cukru. Odstawić do wystudzenia
Założyć motylek, włozyć wszyskie składniki do naczynia miksującego i gotować 8min/90st.C/obr.2.
Przelać po połowie (po ok. 250g) do dwóch misek.
Do gorącego kremu angielskiego dodać czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).
Dodać zelatynę do musu czekoladowego i dokładnie wymieszać. Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać bitą śmietanę i wymieszać.
Do gorącego kremu angielskiego dodać białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).
Dodać żelatynę do musu z białą czekoladą i dokładnie wymieszać.
Wyjąć motylek z naczynia miksującego i wlać mlego oraz śmietankę, zagotować 2min/100st.C/obr.2, dodać kokos i wymieszać 15s/obr.2 i przełożyć do innego naczynia do przestygnięcia.
W czystym naczyniu misującym ubić 1 litr śmietanki z motylkiem ok. 5min/obr.3.5.
Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać wystudzone wiórki kokosowe i bitą śmietanę i wymieszać.
Kakakowy biszkopt
Biszkopt z musem czekoladowo-kokosowym
Ananas
Krem angielski
Mus czekoladowy
Mus kokosowy
Porady
Przepis jest dość długi, ale naprawdę wart przygotowania. Jest to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
biszkopt super
Pyszne ciasto , polecam.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Rzeczywiście trochę pracochłonny ,ale w sam raz np. na świąteczny stół.
Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Dodaje do kolekcji
napewno wkrótce wypróbuję
torcik troszku pracochłonny ale napewno wart pracy bo wyglada pysznie ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Super![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
BB
super przepis,dodaję do wypróbowania, pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
ela
Olcia
Are you sure to delete this comment ?