3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Biszkopt z musem czekoladowo-kokosowym


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Krem angielski

  • 15 gramów cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6 żółtek
  • 80 gramów cukru
  • 400 gramów mleka

Mus czekoladowy

  • 400 gramów ubitej śmietany
  • 250 gramów gorącego kremu angielskiego
  • 10 gramów żelatyny, 2 czubate łyżeczki
  • 200 gramów gorzkiej czekolady

Mus kokosowy

  • 250 gramów gorącego kremu angielskiego
  • 80 gramów mleka
  • 80 gramów śmietaki 30%
  • 70 gramów wiórków kokosowych
  • 50 gramów białej czekolady
  • 15 gramów żelatyny, 3 czubate łyżeczki
  • 600 gramów ubitej śmietany

Dodatki

  • 1 litra śmietanki 30%
  • 1 puszki ananasa, lub 1 świeży anans
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Kakaowy biszkopt

  • 30 gramów kakao
  • 10 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 80 gramów cukru
  • 5 jaj
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kakakowy biszkopt
  1. Rozgrzać piekarnik do 180st.C z termoobiegiem.

    Założyć motylek i ubić jajka z cukrem przy zdjętej miarce 5min/obr.3.5.

    Dodać przesiane mąki z kakaem i wymieszać 30s/obr.2.

    Przelać na dużą blachę do pieczenia i rozsmarować na grubość ok. 5-6 mm. Piec w 180st.C, termoobieg, 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.

  2. Biszkopt z musem czekoladowo-kokosowym
  3. Za pomocą tortownicy wyciać koło z kakowego biszkoptu i wyłożyć nim dno tortownicy. Na biszkopt wylać musz czekoladowy, wyrównać wierzch i dodać wystudzone ananasy. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

    Na wystygnięty mus czekoladowy wylać mus kokosowy i wyrównać wierzch. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.

    Z papieru do pieczenia robimy kornet i wkładamy do niego 4 kostki gorzkiej czekolady, podgrzewamy w mikrofali ok. 2 minut i dekotujemy wierzch ciasta.

  4. Ananas
  5. Anannasa pokroić w drobną kostkę i odparować na patelni z dodatkiem cukru. Odstawić do wystudzenia

  6. Krem angielski
  7. Założyć motylek, włozyć wszyskie składniki do naczynia miksującego i gotować 8min/90st.C/obr.2.

    Przelać po połowie (po ok. 250g) do dwóch misek.

  8. Mus czekoladowy
  9. Do gorącego kremu angielskiego dodać czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).

    Dodać zelatynę do musu czekoladowego i dokładnie wymieszać. Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać bitą śmietanę i wymieszać.

  10. Mus kokosowy
  11. Do gorącego kremu angielskiego dodać białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).

    Dodać żelatynę do musu z białą czekoladą i dokładnie wymieszać.

    Wyjąć motylek z naczynia miksującego i wlać mlego oraz śmietankę, zagotować 2min/100st.C/obr.2, dodać kokos i wymieszać 15s/obr.2 i przełożyć do innego naczynia do przestygnięcia.

    W czystym naczyniu misującym ubić 1 litr śmietanki z motylkiem ok. 5min/obr.3.5.

    Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać wystudzone wiórki kokosowe i bitą śmietanę i wymieszać.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis jest dość długi, ale naprawdę wart przygotowania. Jest to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Polecamtmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz