3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szczupak w sosie agrestowo-winnym i warzywami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 1-2 kg świeżego szczupaka (najlepiej z porannego odłowu)
  • 200 g ziemniaków, obranych
  • 200 g marchewek, obranych, pokrojonych w talarki
  • 100 g korzenia pietruszki, obranej, pokrojonej w talarki
  • 50 g korzenia selera, obranego
  • spora wiązka naci pietruszki
  • duża wiązka naci selera
  • 200 g kapusty, białej - liście
  • dwie spore cebule, pokrojone w krążki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 MT wina białego ( Pighin, Soave, Pinot Grigio) lub austriackiego Gruener Veltliner
  • 1 MT soku agrestowego babci
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżki mąki ryżowej, - może być zwykła
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta majeranku
  • Masło czosnkowe - może być zwykłe
  • 5 MT wody
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Świeżego szczupaka czyścimy i myjemy. Następnie rybę smarujemy masłem zwykłym lub czosnkowym  z obu stron, a to co nam pozostało (masło) wkładamy do środka ryby. Do jej wnętrza wkładamy również po klika talarków każdego z warzyw. Resztę warzyw wraz rybą układamy w Varomie i doprawiamy. Kładziemy również wszystkie dodatkowe przyprawy takie jak liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

    Do koszyka kładziemy obrane i umyte ziemniaki.

    Do Thermomixa wlewamy 5 TM wody i wkładamy koszyk z ziemniakami a następnie zamykamy Thermomix i nakładamy Varome z rybą i warzywami. Następnie ustawiamy temperature "Varoma" i czas ca. 40 min

    Po tym czasie ryba i warzywa powinny być gotowe. Zdejmujemy ostrożnie Varome oraz wyciągamy koszyczek z ziemniakami.

    Następnie odlewamy do wywaru, który nam pozostał po rybie dolewamy śmietane, sok agrestowy oraz wino i mieszamy: czas 10 sekund i pozycja 4. Zmniejszamy obroty na pozycje 1 i dodajemy musztarde, mąkę oraz przyprawy. Następnie gotujemy sos przez ca 2 minuty na temperaturze 90 i pozycji 2.

    Potem wystarczy zmiksować sos na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund na pozycji 8. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić dodając wg uznanania mąki ryżowej.

    Rybę wykładamy na talerze wraz  ziemniakami i warzywami i polewamy sosem.

    Idealnym dodatkiem jest wino, którego dodadliśmy uprzednio do sosu. Smacznego!

    PS: ilość porcji jest zależny od ilości ryby. Trzeba mieć na uwadze, iż owe smaczne danie przygotowane w Thermomixie (wraz z użytym do tego celu dobrym winem)  może spowodować nieprzewidywalne uczucie szczęścia tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Na pewno - juz mi lepiej jak

    Zgłoszony przez alicj@ na września 17, 2013 at 18:36.

    Na pewno - juz mi lepiej jak tylko przeczytalam przepis, a jak go zrobię to pełnia szczęścia murowana !!!!!

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczna rybka.

    Zgłoszony przez lodzia1241 na września 17, 2013 at 18:35.

    Smaczna rybka.

    ]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Smaczniutki :)

    Zgłoszony przez krystyna_rosinska na września 17, 2013 at 18:29.

      Smaczniutki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Anna Toczko na września 17, 2013 at 18:19.

    tmrc_emoticons.)

    Anna Toczko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie przepadam za rybą,ale ta

    Zgłoszony przez Ela na września 17, 2013 at 18:07.

    Nie przepadam za rybą,ale ta rybka w tym sosie chrzanowym to pychota.

    Plecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis nawet dla

    Zgłoszony przez AnnaS na września 17, 2013 at 17:20.

    tmrc_emoticons.) super przepis nawet dla najbardziej wybrednych. Mile zaskoczyłam nim moich przyjaciół. Był mniam mniam mniam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny szczupaczek.Poleczam

    Zgłoszony przez AnnaS na września 17, 2013 at 17:19.

    Pyszny szczupaczek.Poleczam wszystkim na wykwintny posiłek. Zaskoczycie mile swoich znajomych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze