3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa warzywna i kurczak na drugie danie


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

Zupa warzywna i kurczak na drugie danie

Zupa

  • 4 kawałki marchewka
  • 4 kawałki pietruszka
  • 1 porcji cebula
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 różyczka kalafiora
  • 4 różyczka brokułu
  • 200 gramów ryż długoziarnisty
  • 2 filet z piersi kurczaka, bez skórą
  • 3 łyżki kukurydza z puszki
  • garstkę nasion nasturcji lub kapary

Sos Verde

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki, świeża
  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść jarmużu
  • 10 małych listków mięty, świeżej
  • 2 łyżki nasturcji konserwowej lub kaparów
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 kawałki anachois
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentrat bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 małych listków kolendry świeżej, można pominąć
  • 10 orzeszków piniowych, lub innych

Drugie danie

  • 2 filety z piersi kurczaka, bez skórą
  • sos Verde
  • 4 lub 6 ziemniaki z wody

5

Przygotowanie

    Danie jednogarnkowe
  1. BOCZUŚ 4 lub wiecej, plasterki boczku pokroić w cienkie paski i zrumień na 3 łyżkach oleju na złoty kolor, na małej patelni dodając listki rozmarynu lub tymianku po zrumienieniu wyjąć do miseczki boczek i zioła.
  2. ZUPA Tłuszcz z patelni przełóż doClosed lid i dodaj pokrojone w kawałki warzywa: 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę, 1 łodyge selera naciowego oraz ząbek lub dwa czosnku włączyć rozdrabnianie na 3 sek obr. 5 dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, teraz się duszą, ustaw temperaturę na 120°C na 5 minutCounter-clockwise operationobroty wsteczne na 3, po tym czasie dodaj ziarenka nasturcji lub kaparów, kilka różyczek brokułu i kalafiora, garść ryżu i 2 piersi z kurczaka całe. Wlej 1,5 l gorącej wody i ustaw temperaturę 120°C na 25 min i wsteczne Counter-clockwise operation obroty oczywiście. Jeżeli lubisz ziemniaki do drugiego dania to wstaw ziemniaki i ugotuj je osobno. Podawaj zupę posypaną natką.
  3. Drugie danie. Wyjmij filety pokrój na plastyry, włóż do zamykanego naczynia i owiń ręcznikiem żeby były ciepłe.
    Sos Verde rozetrzyj na części płytkiego talerza ułuż na nim plastry fileta z kurczaka na nie połóż podsmażone paski boczku, dodaj ugotowane ziemniaki i posyp je zieloną natką. JA FILETA DODATKOWO POSYPUJĘ CZERWONYM PIEPRZEM NIE MIELONYM. No ale to kwestia gustu.
  4. SOS VERDE Wszystkie składniki zmiksuj Closed lid prez 20 sek obroty na 7
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Sos można stosować do grzanek surówek lub jako pesto do makaronów, wtedy posypać parmezanem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy