3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

XXL Cheesburger a la Hexe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 20 g drożdży
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, piepsz albo 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 opakowanie bekonu
  • ketchup, musztarda
  • ogórki konserwowe, pokrojone w cieńkie plasterki albo drobną kostkę
  • 7 plastrów sera tostowego
  • sesam
  • łyżka oleju, do smażenia
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Wodę, drożdze i cukier doClosed lid 3 min/37°C/obroty1.

    Dodać mąkę,sól,olej i jajko 2,5 minDough mode przełożyć do natłuszczonej olejem miski z pokrywką , zostawić przez 2 godziny w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
  2. FARSZ

    Bekon usmażyć (bez tłuszczu) na patelni , jak będzie chrupiący zdjąć z patelni i odsączyć na papierze.

    Mięso mielone mocno podsmażyć na oleju, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić ( kto lubi może dodać cebulę i czosnek bez podsmażania) Doprawić dosć mocno solę i piepszem albo przyprawą do mielonego
  3. Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia ,boki lekko natłuścić olejem i opruszyć mąką. Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak żeby zakryć dno i boki tortownicy.

    Przygotowany farsz mięsny wyłożyć równomiernie na ciasto, posmarować ketchupem, musztardą położyć ogórki, plasterki bekonu i plasterki sera tostowego.

    Przykryć resztą ciasta tak żeby ciasto z góry stykało się z ciastem po bokach tortownicy, posmarować mlekiem albo wodę , posypać sesamem. Piec z termoobiegiem 20-30 min( w zależności od pieca) w 180°C
10
11

Porady

Przepis pochodzi z niemieckiej strony rezeptwelt


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zapomniałam o gwiazdkach

    Zgłoszony przez aha_2006 na lutego 23, 2018 at 10:31.

    zapomniałam o gwiazdkach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam kilka razy z mięsa wołowego....

    Zgłoszony przez aha_2006 na lutego 23, 2018 at 10:31.

    Robiłam kilka razy z mięsa wołowego. Doprawiałam "kostką rosołową warzywną" i "vegetą" z TM. Wołowina jest chudym mięsem, łatwo uklepać na cieście do kształtu busgera. Młodzież wciąga, aż się uszy trzęsą. Chcą żeby upiec na zamówienie tmrc_emoticons.)))).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez rusilona na stycznia 3, 2018 at 20:24.

    Bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Taka drobna uwaga. Pieprz pisze się przez rz a...

    Zgłoszony przez Burza1 na grudnia 30, 2017 at 20:47.

    Taka drobna uwaga. Pieprz pisze się przez rz a nie sz, ale przepis ciekawy i jutro sobie zrobię. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super danie

    Zgłoszony przez rudolfik605 na grudnia 23, 2017 at 14:20.

    Super danie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie, goraco polecam....

    Zgłoszony przez Annetta na grudnia 13, 2017 at 22:23.

    Bardzo dobre danie, goraco polecam.
    Mysle, ze mozna rowniez posmarowac majonezem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze