Składniki
8 porcja/porcje/porcji
ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła lub margaryny
nadzienie
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbki czosnku
- 350 g ryżu
- 2 jajka
- 60 g startego sera żółtego
- 50 g śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 75 g masła z lodówki
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" i wyrobić ciasto 2 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
2. ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki
3. w
"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić cebulę i czosnek obr. 5, dodać masło i wszystko zeszklić 3 min./temp. 100st./obr.2. dodać pokrojony boczek i jeszcze smażyć 3 min.
4. z racji, że z porcja jest duża dotowałam w zwykłym garnku - wlać bulion, dodać suchy ryż i szpinak. gotować, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. w razie potrzeby podlać dodatkowo bulionem. powinna powstać gęsta masa.
5. do ryżu i szpinaku dodać zeszkloną cebulę z boczkiem, wymieszać.
6. wymiesać jajka ze śmietaną i startym serem, dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. dodać do farszu szpinakowego i wymieszać. farsz wyłożyć na ciasto. można posypać dodatkową porcją startego sea żółtego.
7. piec w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku 40 minut. można przykryć folią aby wierzch się nie spiekł. zdjąć folię 10 min przed końcem piecznienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Jest to danie dla osób nie lubiących szpinaku tak jak ja a w tej wersji jest przepyszny!
2. zamiast boczku mozna dać parówki lub skrawki wędliny.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzamiast boczusiu dodałam
zamiast boczusiu dodałam szyneczkę..uwielbiam szpinak w każdej możliwej odsłonie..
właśnie wstawiłam do
właśnie wstawiłam do piekarnika lubię nowości zobaczymy jak smakuje
tylko tam idzieciasto por
tylko tam idzieciasto por ugotowany i jajka rozbite ze smietaną i daje parówke pokrojońa i na wierzch ser żółty
bedę musiała to zrobić ja
bedę musiała to zrobić ja robie w taki sposub tarte z pora i posypuje serem żułtym jest super
Fajny przepis. Bardzo lubię
Fajny przepis. Bardzo lubię szpinak, wypróbuję
Wloska potrawa, swietna,
Wloska potrawa, swietna, polecam, tak jak mòwicie, nawet dla " niejadkòw" szpinaku. Bardzo pozywna i pelna witamin
. Mozna przyrzadzic bezposrednio w TM, zmiesci sie
. Szpinak gotujemy na Varomie, osobno, albo dodajac 0,5 litra wody, albo ròwnoczesnie z ryzem, pod koniec zdejmujemy i dodajemy do ryzu
I po sprawie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

na prawdę polecam. pierwszy
na prawdę polecam. pierwszy raz przygotowałam coś ze szpinakiem choć nigdy go nie lubiłam, a danie zasmakowało
równie dobrze można wykonać przepis bez ciasta, tylko zapiec w naczyniu żaroodpornym, gdyż nie ukrywam, że mi za bardzo nie przypadł do gustu ten spód. następnym razem wypróbuję na innym cieście.
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Ja też nie przepadam za
Ja też nie przepadam za szpinakiem, no chyba że jest sprytnie ukryty
napewno wypróbuje przepis jest ciekawy i smaczny

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję