3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort szpinakowo-ryżowy z boczkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła lub margaryny

nadzienie

  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 350 g ryżu
  • 2 jajka
  • 60 g startego sera żółtego
  • 50 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 75 g masła z lodówki
5

Przygotowanie

  1. 1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w Closed lid i wyrobić ciasto 2 min./Closed lid/Dough mode

     

    2. ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki

     

    3. w Closed lid rozdrobnić cebulę i czosnek obr. 5, dodać masło i wszystko zeszklić 3 min./temp. 100st./obr.2. dodać pokrojony boczek i jeszcze smażyć 3 min. 

     

    4. z racji, że z porcja jest duża dotowałam w zwykłym garnku - wlać bulion, dodać suchy ryż i szpinak. gotować, aż ryż napęcznieje i będzie miękki. w razie potrzeby podlać dodatkowo bulionem. powinna powstać gęsta masa. 

     

    5. do ryżu i szpinaku dodać zeszkloną cebulę z boczkiem, wymieszać.

     

    6. wymiesać jajka ze śmietaną i startym serem, dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. dodać do farszu szpinakowego i wymieszać. farsz wyłożyć na ciasto. można posypać dodatkową porcją startego sea żółtego.

     

    7. piec w  rozgrzanym do 200 st.C piekarniku 40 minut. można przykryć folią aby wierzch się nie spiekł. zdjąć folię 10 min przed końcem piecznienia 

  2. gotowy farsz

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Jest to danie dla osób nie lubiących szpinaku tak jak ja tmrc_emoticons.) a  w tej wersji jest przepyszny!


2. zamiast boczku mozna dać parówki lub skrawki wędliny. 


 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zamiast boczusiu dodałam

    Zgłoszony przez rumina na grudnia 9, 2014 at 14:21.

    zamiast boczusiu dodałam szyneczkę..uwielbiam szpinak w każdej możliwej odsłonie.. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie wstawiłam do

    Zgłoszony przez bronia 109 na listopada 17, 2012 at 20:02.

    właśnie wstawiłam do piekarnika lubię nowości zobaczymy jak smakuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tylko tam idzieciasto por

    Zgłoszony przez bronia 109 na października 13, 2012 at 20:11.

    tylko tam idzieciasto por ugotowany i jajka rozbite ze smietaną i daje parówke pokrojońa i na wierzch ser żółty

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bedę musiała to zrobić ja

    Zgłoszony przez bronia 109 na października 13, 2012 at 20:08.

    bedę musiała to zrobić ja robie w taki sposub tarte z pora i posypuje serem żułtym jest super

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis. Bardzo lubię

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 5, 2012 at 13:33.

    Fajny przepis. Bardzo lubię szpinak, wypróbuję tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wloska potrawa, swietna,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 3, 2012 at 11:14.

    Wloska potrawa, swietna, polecam, tak jak mòwicie, nawet dla " niejadkòw" szpinaku. Bardzo pozywna i pelna witaminBig Smile Big Smile . Mozna przyrzadzic bezposrednio w TM, zmiesci sietmrc_emoticons.) . Szpinak gotujemy na Varomie, osobno, albo dodajac 0,5 litra wody, albo ròwnoczesnie z ryzem, pod koniec zdejmujemy i dodajemy do ryzutmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  I po sprawietmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na prawdę polecam. pierwszy

    Zgłoszony przez lidien na sierpnia 3, 2012 at 09:24.

    na prawdę polecam. pierwszy raz przygotowałam coś ze szpinakiem choć nigdy go nie lubiłam, a danie zasmakowało tmrc_emoticons.)

    równie dobrze można wykonać przepis bez ciasta, tylko zapiec w naczyniu żaroodpornym, gdyż nie ukrywam, że mi za bardzo nie przypadł do gustu ten spód. następnym razem wypróbuję na innym cieście. 

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też nie przepadam za

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 3, 2012 at 08:30.

    Ja też nie przepadam za szpinakiem, no chyba że jest sprytnie ukryty tmrc_emoticons.;) napewno wypróbuje przepis jest ciekawy i smaczny tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze