thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 23/01/16
zmieniono dnia: 05/02/16

Składniki

Stroganoff

  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietany 18%
  • 5 kulek gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżki musztardy
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczki koncentratu bulionu wołowego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 250 g wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżki oleju, do smażenia
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 600 g fileta wołowego, pokrojonego w paski
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g kiszonych ogórków, pokrojonych w paseczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Przyprawić mięso pieprzem. Rozgrzać patelnię do bardzo wysokiej temperatury, wlać olej i dodać wołowinę. Zrumienić szybko z każdej strony. Jeśli używamy małej patelni, należy smażyć mięso partiami. W trakcie smażenia posypać mięso solą i smażyć kilka minut. Przełożyć do innego naczynia i odstawić. Na patelnię ostrożnie wlać wodę, aby zebrać sos, zagotować, przelać do innego nacyznia. 

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr 5

    3. Dodać olej, poddusić 5 min/Varoma/obr. 1

    4. Dodać pieczarki, poddusić 4 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. 

    5. Do naczynia miksującego dodać sos z patelni, bulion, musztardę i 1/2 łyżeczki soli. Gotować 4 min/100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1

    6, W tym czasie w innym naczyniu wymieszać śmietanę z mąkoą oraz papryką.

    7. Do naczynia miksującego dodać masę śmietanowo-mączną i gotować 1 min/100C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1

    8. Dodać wołowinę i ogórki kiszone, podgrzać 1 min/90C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. delikatnie mieszając kopystką. 

    Podawać niezwłocznie po przygotowaniu.

Porady

Można napełniać nim bułki. W tym celu należy ściąć wierzch, otworzyć, wyjąć ze środka miąższ.

Można podawać z kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami lub ryżem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Strogonow

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?