thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 400 g pieczarek, oczyszczonych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, + troszkę papryki chilli
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżeczki bulionu TM
  • 1 łyżeczka wegety TM
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody
  • 400 g filet z piersi kurczaka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Ułożyć na przystawce Varoma na obu piętrach.

  2. Czosnek wrzucić na pracujące noże Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i siekać 5s/obr 5.Zgarnąć na dno naczynia.

    Dodać przekrojoną na pół cebulę i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Pokroić 8s/obr 5.

    Dodać olej, zamnąć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zamiast miarki postawić Varomę z kurczakiem i dusić 10min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 1,5.

    W tym czasie pokroić pieczarki. Małe kroję na połówki lub 4 a te większe na 6. Powinny być raczej większe kawałki alby były wyczuwalne w potrawie.

  3. Zdjąć przystawkę Varoma i całego kurczaka wyłożyć na dolną przystawkę - nalezy go przemieszać bo ścinające się białko skleja ze sobą kawałki mięsa.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać grzyby i bulion. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i dusić 6min/100'/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 1,5.

  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać mięso z przystawki Varoma, koncentrat pomidorowy,wegetę i przyprawy. Wlać około 1,5 szklanki wody (ilość zależy od tego ile wody puściły pieczarki - na tym etapie po dodaniu wody potrawa powinna mieć konsystencję dość gęstej zupy). Gotować 15min/100'/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 1,5 a zamiast miarki postawić pustą przystawkę Varoma bez górnej przykrywki.

     

    Gdy gulasz już się ugotuje i jest taka potrzeba to należy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody ustawiając 90'/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 1,5 i wlewając przez otwór w pokrywnie zawiesinę. Gotować około 30-40 sekund.

Porady

Gulasz jest pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kasz, makaronów, kopytek. Super smakuje również solo - wtedy jest bardzo lekkie i polecane dla osób ograniczających kalorie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszny dietetyczny gulasz z kurczakiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: