Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 3 ząbki czosnku
- 100 g marchewki
- 100 g cebuli
- 20 g oleju
- 400 g pieczarek, oczyszczonych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, + troszkę papryki chilli
- pieprz mielony do smaku
- 2 łyżeczki bulionu TM
- 1 łyżeczka wegety TM
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody
- 400 g filet z piersi kurczaka
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę. Ułożyć na przystawce Varoma na obu piętrach.
Czosnek wrzucić na pracujące noże
"Blokada naczynia miksującego" i siekać 5s/obr 5.Zgarnąć na dno naczynia.
Dodać przekrojoną na pół cebulę i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Pokroić 8s/obr 5.
Dodać olej, zamnąć
"Blokada naczynia miksującego" , zamiast miarki postawić Varomę z kurczakiem i dusić 10min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr 1,5.
W tym czasie pokroić pieczarki. Małe kroję na połówki lub 4 a te większe na 6. Powinny być raczej większe kawałki alby były wyczuwalne w potrawie.
Zdjąć przystawkę Varoma i całego kurczaka wyłożyć na dolną przystawkę - nalezy go przemieszać bo ścinające się białko skleja ze sobą kawałki mięsa.
Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać grzyby i bulion. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i dusić 6min/100'/
"Obroty wsteczne" /obr 1,5.
Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać mięso z przystawki Varoma, koncentrat pomidorowy,wegetę i przyprawy. Wlać około 1,5 szklanki wody (ilość zależy od tego ile wody puściły pieczarki - na tym etapie po dodaniu wody potrawa powinna mieć konsystencję dość gęstej zupy). Gotować 15min/100'/
"Obroty wsteczne" /obr 1,5 a zamiast miarki postawić pustą przystawkę Varoma bez górnej przykrywki.
Gdy gulasz już się ugotuje i jest taka potrzeba to należy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody ustawiając 90'/
"Obroty wsteczne" /obr 1,5 i wlewając przez otwór w pokrywnie zawiesinę. Gotować około 30-40 sekund.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Gulasz jest pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kasz, makaronów, kopytek. Super smakuje również solo - wtedy jest bardzo lekkie i polecane dla osób ograniczających kalorie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPalce lizać
Palce lizać
Gulasz bardzo dobry. Jako sos a także jako zupa...
Gulasz bardzo dobry. Jako sos a także jako zupa ala bogracz. Nie odbiega smakiem od zwykłego wieprzowego gulaszu a dużo zdrowszy.
Bardzo smaczne. Odrobinę wzmocniłem pieprzem...
Bardzo smaczne. Odrobinę wzmocniłem pieprzem cayenne 🌶🌶.
Właśnie zrobiony czeka na podanie. Bardzo dory....
Właśnie zrobiony czeka na podanie. Bardzo dory. Lekko zmodyfikowany ale nadal pyszny
Pyszny gulasz
Pyszny gulasz
Przepyszny gulasz - zajadają się nim starsi i...
Przepyszny gulasz - zajadają się nim starsi i młodzi. Zapomniałam dodać cebuli, ale wrzuciłam jeszcze paprykę oraz ogórki kiszone. Jedynym minusem jest to, że pomimo pokrojenia mięsa na duże kawałki, niektóre z nich porozpadały się. Niemniej smak jest naważniejszy.
Pycha!
Pycha!
Zrobiłam, bardzo dobre - polecam
Zrobiłam, bardzo dobre - polecam
Mega gulasz, gosci u mnie minimum raz w tyg....
Mega gulasz, gosci u mnie minimum raz w tyg. Dodaje czerwonej papryki i jest przepycha! Polecam
Pyszny! Takiego gulaszu oczekiwałam! Dodałam...
Pyszny! Takiego gulaszu oczekiwałam! Dodałam jeszcze świeżej papryki czerwonej i wyszedł jak gulasz po węgiersku light.
Najlepszy!😋
Najlepszy!😋
Pyszny!
Pyszny!
Gulasz jest przepyszny . Polecam wypróbować...
Gulasz jest przepyszny . Polecam wypróbować przepis.
Bardzo dobry i szybki przepis. Ja zrobiłam z 1,5...
Bardzo dobry i szybki przepis. Ja zrobiłam z 1,5 porcji w TM 31. Dodałam też nieco oregano do smaku i świeżą papryczkę chili. Podałam z kaszą jęczmienną mazurską. Wyszło rewelacyjne dietetyczne danie. Polecam.
Polecam! Gulasz bardzo smaczny, świetnie smakuje...
Polecam! Gulasz bardzo smaczny, świetnie smakuje z kaszami i nie obeszło się bez dokładki
Następnym razem spróbuję z cukinią zamiast pieczarek. Mięso pokroiłam w drobną kostkę, również przytrzymałam dłużej na Varomie i dodałam pod koniec gotowania do
"Blokada naczynia miksującego" , dzięki temu w potrawie nie widać pływających niteczek mięsa. Pozdrawiam.
Gulasz świetny, ja filety trzymam na varomie...
Gulasz świetny, ja filety trzymam na varomie dłużej i dodaję do reszty przed końcem gotowania (mięso należy pokroić w mniejsze kawałki, jest ugotowane i się nie rozleci bo krótko jest mieszane), wody dodałem 1 litr, nie było potrzeby zagęszczania. Gulasz podawałem na drugi dzień. Dziękuję za przepis, dodaję go do ulubionych i polecam wszystkim.
(Ostrożnie z ilością dodawanej papryczki chili...)
Przepis rewelacyjny dla osób na diecie najlepszy!...
Przepis rewelacyjny dla osób na diecie najlepszy! I jaki dobry! Udoskonalilam tylko dodając świeżą paprykę. Najeść się nie mogę!
A zamiast bulionu Tm dałam 2 kostki bulionowe...
A zamiast bulionu Tm dałam 2 kostki bulionowe warzywne
Dziękuję za super przepis😊wszystko zrobilam...
Dziękuję za super przepis😊wszystko zrobilam wg przepisu tylko to co zmieniłam to:dałam z 8 łyżeczek koncentratu pomidor.,więcej przypraw.rewelka😍polecam
Super jest. Ja mialam tylko 300g pieczarek wiec...
Super jest. Ja mialam tylko 300g pieczarek wiec dodalam troche groszku mrozonego i swiezej czerwonej papryki (razem 100g) wyszlo pyszne 😊
Jestem pod wielkim wrażeniem smaku i łatwości...
Jestem pod wielkim wrażeniem smaku i łatwości wykonania. Przepis trochę zmodyfikowałam sugerując się komentarzami
ale nie jest to bezwzględna konieczność.
Annajedrzejczyk bardzo dziękuję za dzisiejszy smak
Zaplanowałam na jutrzejszy obiad
Zaplanowałam na jutrzejszy obiad
Polecam, bardzo smaczny. ...
Polecam, bardzo smaczny.
Ja zastąpiłam pieczarki cukinią i czerwoną papryką po 200 g. A podaję z kopytkami 😊
Polecam. ...
Polecam.
Gulasz zrobiłam z piersi indyczej. Wyszedł pikanty i bardzo smaczny
pewnie wróce do niego nie raz
pewnie wróce do niego nie raz
Bardzo dobry gulasz, nie dałam mąki ,a dodałam...
Bardzo dobry gulasz, nie dałam mąki ,a dodałam małą cukinie i pół świeżej papryki, ziele angielskie i listek laurowy
pycha
Gulasz smaczny Zrobiłam troszkę po swojemu,...
Gulasz smaczny
Zrobiłam troszkę po swojemu, wcześniej przyprawiłam kurczaka przyprawami, do sosu dodałam cukinię, więc nie zagęszczałam już mąką, dorzuciłam też ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarno i pusztę węgierską
BARDZO SMACZNE
BARDZO SMACZNE
Świetny gulasz. Dodałam 200 g pieczarek i tyle...
Świetny gulasz. Dodałam 200 g pieczarek i tyle samo cukini. Mniej wody i bez zagęszczania mąką. Pychota
bardzo dobry
bardzo dobry
Pychotka!!!...
Pychotka!!!
Dalam mniej wody i oczywiście bez mąki ziemniaczanej. Kurczaczka do końca trzymałam na parze-połączyłam w garnku ok.pół godziny przed podaniem (pokroiłam wcześniej kurczaka na malutkie kawałki i nie chciałam papki z nitkami kurczakowymi co mi się już kiedyś zdarzyło w innym przepisie).
polecam!!!
Bardzo smaczne, polecam !
Bardzo smaczne, polecam !
robię już po raz nasty - jest to świetna...
robię już po raz nasty - jest to świetna potrawa, do której regularnie wracam. Potwierdzam, że mąka nie jest konieczna i dodanie większej ilości pieczarek równiez niczego nie psuje
szybki i smaczny przepis na obiad u mnie z kaszą...
szybki i smaczny przepis na obiad
u mnie z kaszą kuskus i ogórkiem kiszonym
Przepryszny gulasz. Polecam z kasza gryczana
Przepryszny gulasz. Polecam z kasza gryczana
extra- proste i pyszne
extra- proste i pyszne
jest pyszny. pycha. polecam
jest pyszny. pycha. polecam
Przepis prosty, ale całkiem smaczny..i chyba o to...
Przepis prosty, ale całkiem smaczny..i chyba o to chodzi!!!
Naprawdę dobre! Ja zamiast pieczarek dodałam...
Naprawdę dobre! Ja zamiast pieczarek dodałam cukinii, ale tylko dlatego, że nie miałam pieczarek w domu
Wyszło rewelacyjnie i nie trzeba było zagęszczać.
Dziękuję za ten przepis, na pewno będę do niego wracać.
Łatwy i szybki w wykonaniu, a jednocześnie...
Łatwy i szybki w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Zwiększyłam ilość koncentratu pomidorowego i na koniec dodałam pokrojoną w paski paprykę oraz ogórka konserwowego.
Gulasz bardzo smaczny, mąż
Gulasz bardzo smaczny, mąż prosił o dokładkę
, nie wymagał zagęszczenia 
Ania
Właśnie dzisiaj zrobiłam go
Właśnie dzisiaj zrobiłam go dzisiaj na obiad. Jak moje dzieci nie lubią tego typu potraw tak ten bardzo mojej rodzinie posmakował. Według mnie najbardziej pasuje do kaszy i makaronów . Super
Polecam serdecznie bardzo
Polecam serdecznie bardzo smaczny, ja nie dodawałam mąki za to dodałam 4 małe ogórki konserwowe. Do tego ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka z ABC ☺pycha
Polecam smaczne.
Polecam
smaczne.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
bardzo smaczny oczywicie po
bardzo smaczny
oczywicie po moich lekkich przeróbakch przepisu
zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby (wcześniej namoczone) oraz cukinie
mąką nie zagęszczałam i było ok
następnym razem śmiało dodam papryki, bo myślę, że będzie pasować do całości. Polecam.
Ten gulasz jest obłedny i
Ten gulasz jest obłedny i uratował mnie dziś przed śmiercią głodową
POLECAM!
Polecam, w trakcie gotowania
Polecam, w trakcie gotowania okazało się że nia ma potrzeby zagęszczania

Wlasnie robie pierwszy raz.
Wlasnie robie pierwszy raz. Dam znac jak wyszlo
wersja z cielęciną gulasz
wersja z cielęciną
gulasz pyszny, robiłam z cielęciną z myślą o rocznej córeczce, wyszedł pycha, nie dałam pieczarek, ale dalam cukinie. Podałam całej rodzince z kaszą gryczaną
mniam, mniam
Przepyszny
Przepyszny