3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpety z indyka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

PULPETY

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki oleju lnianego, lub sezamowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko całe
  • 100 gramów liści jarmużu
  • 1 ząbka czosnku
  • 400 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 6
    1h 22min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1)usunąć rdzeń z liści jarmużu i rozdrobnić 5s./7obr. lub posiekać nożem 

    2)do Blokada naczynia miksującego wlać wode ok.1L i ugotować rozdrobniony jarmuż na przystawce varoma 12min/Varoma/1obr.

    3)wylać wodę , do Blokada naczynia miksującego wrzucić czosnek , rozdrobnić 5s./7obr.

    4)kopystką zgarnąć ze ścianek ,dodać mięso,jarmuż,jajko oraz pozostałe składniki i wymięszac 10s./2 obr

    5) przełożyć mięso do innego naczynia i uformować niewielkie klopsiki maczając ręce w zimnej wodzie

    6) do Blokada naczynia miksującego wlac ok  1,5 litra wody (nie musimy myć naczynia )

    7) pulpety układamy na dwóch poziomach varomy i gotujemy 20min/Varoma/1obr

    tmrc_emoticons.8) Smacznego 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podczs gotowania pulpetów można oczywiście ugotowac kaszę lub ryż w koszyczku a w Blokada naczynia miksującego przygotowac bazę pod dowolny sos do pulpetów. Ja podaję je w wersji light więc bez sosu,ale są na tyle soczyste, że można się bez niego obejść.

Do pulpetów serwuję sałatę z sosem jogurtowym oraz bataty ugotowane na parze równocześnie z pulpetami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz