thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

PULPETY

  • 400 g mięsa mielonego
  • 80 g mleka
  • 1 ząbka czosnku
  • 2 jajka, w
  • 40 g chleba, swiezego, w kawałkach
  • sól, pieprz, do smaku
  • 6-12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko swiezej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PULPETY
  1. 1. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć natke pietruszki i czosek. Rozdrobnic 5s/obr.7 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacacego.
    2. Chleb namoczyc w mleku. Odcisnąć. Mleko wylac.
    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego dodać odciśniety chleb, mięso, jajka, sól,pieprz. Wymieszać 10s/obr.5.
    4. Dłońmi uformować nieduze pulpety , ułożyć w natluszczonej przystawce Varoma.
    5. Do naczynia miksujage wlac 600 g wody z kostka rosołowa , nałożyć varome , gotowac na parze 20min/Varoma/ obr.1

Porady

Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku tmrc_emoticons.)SMACZNEGO !!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 6, 2022 at 08:00

    Sos pomidorowy:

    80 g cebuli, pokrojonej na połówki
    1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
    30 g masła
    50 g śmietany 18% (według gustu)
    400 g pomidory z puszki (bez skórki)
    500 g bulionu drobiowego
    100 g koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki cukru

    Sos pomidorowy:
    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1. Dodać pomidory i śmietanę, zmiksować 30s./obr.9. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2.

  • maja 1, 2019 at 10:30

    Wygląda smakowicie. Dodaję do wypróbowania.

  • kwietnia 9, 2019 at 14:42
    5.0

    Rewelacja! Idealne do ziemniaczków. Zdrowe i pyszne Smile Tylko brak pomidorów w tym przepisie, ja dodaję 500 gram koncentratu z ząbkiem czosnku.

  • kwietnia 9, 2019 at 12:54

    A przepis na sosik można ?

  • kwietnia 8, 2019 at 13:27

    A gdzie przepis na sos?

  • marca 29, 2019 at 18:34

    Super

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: