Składniki
1 porcja/porcje/porcji
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- sól
- 2 łyżki octu jabłkowego (lub 2 łyżeczki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
- 1 kieliszek alkoholu np. whisky lub wódki
- 1 łyżka oliwy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 4 łodyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien i kostek.
2. Położyć ją w głębokim talerzu, posypać solą, pieprzem, polać winem i oliwą, dodać listek, ziele i tymianek.
3. Pierś w marynacie i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinę.
4. Przełożyć pierś razem z całą marynatą do Varomy, do naczynia wlać 500 ml wody, nałożyć Varomę
5. Gotować- czas 15min/"Mieszanie" / temp. Varoma
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pierś jest bardzo soczysta, pasuje do obiadu (można podawać z ryżem itp), dom sałatek, lub jako przekąske
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepyszne robiłam tylko bez alkoholu
przepyszne robiłam tylko bez alkoholu
Super mięsko! Myślałam że tak mało...
Super mięsko! Myślałam że tak mało składników taki prosty to nic specjalnego a tu takie soczyste pyszne i zdrowe! Do tego razem na parze warzywa można ugotować i cały obiadek! Tylko warzywa dłużej gotować 😉
Bardzo prosty i dobry
Bardzo prosty i dobry przepis, dla odchudzających się jak znalazł . Mięsko jest soczyste dzięki marynacie w alkoholu. Można dodać w zamian (za listki, ziele i tymianek) jakiejś innej ulubionej przyprawki czy czosnku. Polecam