thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 15 g oleju, rzepakowego
  • 500 g schabu wieprzowego, pokrojonego w kostkę
  • 150 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów, z puszki
  • 600 g wody
  • 2 kostki bulionu mięsnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 200 g ryżu
  • 500 g papryki, kolorowej, pokrojonej na kawałki
  • 250 g pomidorów, małych, pokrojonych w ćwiartki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Sos sojowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki oleju rzepakowego wymieszać w misce i dodać mięso. Marynować 2 godziny.
    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    3. Dodać 15 g oleju rzepakowego, dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać pomidory z puszki, wodę, kostki bulionu, przyprawy, przecier pomidorowy i ryż. Odsączone mięso włożyć do przystawki Varoma, nałożyć przystawkę, gotować 30 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    5. Na mięso ułożyć paprykę i pomidory, gotować 10 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    6. Zawartość Varomy przełożyć do dużej miski, dodać ryż z pomidorami, wymieszać. Podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mięso z ryżem po serbsku

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 28, 2019 at 15:50
    5.0

    Bardzo dobre danie na obiad albo kolację. Duża porcja wychodzi.

    Ryż wyszedł idealny bo wrzuciłam go dopiero na 20 minut przed ostatecznym wyłączeniem. Następnym razem dodam do trochę cukru na przełamanie smaku. Wg uznania po podaniu można posypać parmezanem. Przepis bardzo dobry.

  • lutego 26, 2019 at 11:40

    Super przepis, polecam

  • września 4, 2018 at 19:29

    nie wyglądało zachęcająco ,ale smakowało

  • grudnia 7, 2017 at 10:05

    Gdy dodamy ryż brązowy to się nie rozgotuje. Danie naprawdę dobre! Proponuję kupic dobrej jakości pomidory w puszce żeby danie nie było kwasne. Dałam mniej pomidorów niż w przepisie.

  • lutego 2, 2017 at 05:08

    Ja użyłem ryżu brązowego i gotowałem go 7 minut dłużej. Danie wyszło super, nawet dziecko zajadało się mięciutkim mięskiem. Polecam

  • grudnia 10, 2016 at 16:09

    Mięso twarde, ryż za miękki. Wyszła papka.

  • lutego 29, 2016 at 20:31

    Ryz wyszedl super...pomidorowy,h.smaczny.mieso dogrilowalam na patelni grilowej i doprawilam po swojemu.

  • lutego 1, 2016 at 19:54

    Ciekawy smak. Dorosłym smakowało bardzo, dzieci odmówiły współpracy tmrc_emoticons.)

  • października 20, 2015 at 08:40
    5.0

    Bardzo smaczne, choć dla mnie trochę za kwaśne. Następnym razem dam mniej pomidorów. Użyłam piersi z indyka zamiast schabu. Ryż dodałam po 20 min gotowania, więc gotował się w sumie 20 min i był taki jak należy. Polecam - to smaczne, urozmaicone danie jednogarnkowe.

  • sierpnia 30, 2015 at 15:59

    to wszystko zależy od ryżu, ja często gotuje coś na Varomie plus ryż ok 25 minut i ryż jest OK tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: