3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak w sosie szpinakowym z serem plesniowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • sól,pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 20 g oleju
  • 35 g Masla
  • 100 g sera Lazur błękitnego
  • 150 g smietanki 24%
  • 400 g szpinak mrożony
  • 600 g piersi kurczaka
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Rozmrozic szpinak, odsaczyc z nadmiaru wody, kurczaka pokroic w kostke ok 2cm. 

     

  2. Obrac cebule, umiescic w Closed lid dodac 20 g oleju, posiekac obr 5 ok 6s. Cebule zeskrobac ze scianek naczynia miksujacego za pomoca kopystki. Delikatnie zeszklic temp Varoma, Counter-clockwise operation Gentle stir setting, czas 2min.

     

  3. Do cebuli w Closed lid dodac pokrojonego kurczaka. Temp Varoma, Counter-clockwise operationGentle stir setting, czas ok 4 min.

     

  4. Kurczaka przelozyc do czystego naczynia. W Closed lid zmiksowac czosnek obr 5, czas 5s, dodac maslo. Poddusic czas 2min, temp Varoma, obr 0,5 Counter-clockwise operation.  

     

  5. Do Closed lid wraz z czosnkiem dodac odcisniety szpinak, smietane oraz ser. Dusi razem ok 3 min, temp 110, obr 0,5 Counter-clockwise operation

     

  6. Do szpinaku dodac sol, pieprz oraz podduszonego z cebula kurczaka. (jesli z kurczaka wycieknie duzo plynu to lekko odsaczyc). Gotowac razem 8 min, temp 95, obr 0,5 Counter-clockwise operation

     

  7. Przelozyc do naczynia, podawac z ryzem lub makaronem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jesli sos bedzie zbyt zadki, pod koniec gotowania mozna dodac i mala lyzeczke maki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilosci mleka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie mój smak jednak,...

    Zgłoszony przez Niunia82 na listopada 10, 2016 at 17:24.

    Nie mój smak jednak,

    mimo że lubie i szpinak i kurczaka i ten ser to jednak danie nie spełniło moich oczekiwań.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od kiedy piszemy "zadki",

    Zgłoszony przez Halina63 na kwietnia 12, 2016 at 20:27.

    Od kiedy piszemy "zadki", słownik ortograficzny sie kłania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze