3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotlety pożarskie - prościej, szybciej i smaczniej


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kotlety pożarskie - prościej i szybciej

  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 75-100 gramów cebuli, pół dużej lub jedna mniejsza pokrojonej na 4 kawałki
  • 20 gramów masła
  • 400 gramów filetów z piersi kurczaka, lekko zmrożonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 20 gramów bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki soli
  • olej do smażenia, lub masło klarowane
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do głębokiego talerza wbić 1 jajko, roztrzepać za pomocą widelca, odstawić do panierki. Drugie jajko roztrzepać w miseczce, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, roztopić 2 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
  5. Dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać 15 s/Obroty wsteczne/obr. 3.
  6. Z powstałej masy uformować od 4 do 8 owalnych, lekko spłaszczonych kotletów (Ø 6-12 cm, grubość 2-3 cm). Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub na oleju, ok. 4-5 min z każdej strony. Kotlety pożarskie podawać z gotowanymi ziemniakami i wybraną surówką.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli chcesz mieć dwie porcje to zmniejsz składniki dwa razy. Możesz zastosować tylko 1 jajko w pkt. 1 i 5, a kotlety panierować bez jajka w bułce tartej lub użyć 2 małe jajka bez zmiany przepisu.
Kotlety pożarskie należy smażyć na małej mocy palnika, aby mięso w środku nie było surowe, a panierka przypalona.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dziękuję za przepis, dodałam do...

    Zgłoszony przez Ewa Wysocz na stycznia 9, 2023 at 22:13.

    Bardzo dziękuję za przepis, dodałam do wypróbownia - jutro Smile Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze