3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Klopsy po myśliwsku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • Farsz:
  • 50 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g ogórków, kiszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • Klopsy i dodatki:
  • 300 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1000 g wody
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 150 g ryżu
  • 1 brokuł
  • Sos:
  • 100 g wywaru z gotowania
  • 50 g czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g musztardy, sarepskiej
  • 20 g mąki pszennej
  • 60 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • sól i pieprz do smaku
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na farsz, zmiksować 3 s/obr. 5, przełożyć do koszyczka i odstawić do osiąknięcia. 2. Do naczynia miksującego włożyć wołowinę, rozdrobnić 15 s/obr. 7, uformować osiem płaskich kotletów, na każdym położyć odciśnięty farsz i uformować klopsiki, umieścić na górnej części przystawki Varoma. 3. Na dolnej części przystawki ułożyć różyczki brokułu. 4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionową zamknąć naczynie, nałożyć Varomę, gotować 15 min/Varoma/obr. 2, odstawić Varomę, otworzyć naczynie miksujące. 5. Do koszyczka włożyć ryż i przepłukać go pod bieżącą wodą, włożyć do naczynia, nałożyć Varomę, gotować 25 min/Varoma/obr. 2. 6. Varomę i koszyczek odstawić w ciepłe miejsce, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar. Sos: 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na sos, gotować 3 min/100C/obr. 2, zmiksować 20 s/obr. 7, ewentualnie doprawić do smaku. 2. Otrzymanym sosem polać klopsy. Informacja: Sos ma bardzo charakterystyczny smak. Klopsy można również podać z sosem pieczarkowym (przepis w książce „Dobre gotowanie” str. 57).

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Alu, klopsiki wychodzą z

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 12, 2015 at 11:27.

    Alu, klopsiki wychodzą z każdego mięska, polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawo czy wyjdą z mięsa

    Zgłoszony przez Ala i ja na marca 12, 2015 at 11:15.

    Ciekawo czy wyjdą z mięsa wieprzowego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawe danie, choc

    Zgłoszony przez mmalgo na lipca 25, 2014 at 16:52.

    Bardzo ciekawe danie, choc klopsy z wolowinki dusilabym na Varomie nieco dluzej jakie 15 min i do sosu mniej musztardy dala. Ja danie zrobilam ryzem, wyszlo pysznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ja co prawda

    Zgłoszony przez Fuksja na lutego 1, 2014 at 08:22.

    Bardzo dobre ja co prawda zrobiłam do nich sos grzybowy z mrożonych maślaków ale danie wyszlo super Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, zròb Grazynko. Ja

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 6, 2012 at 22:27.

    Pycha, zròb Grazynko. Ja robie takie albo z mozzarella (ale juz w sosie pomidorowym), albo z jajkiem , w sosie musztardowym tmrc_emoticons.) , ale musze Ci podpowiedziec, ze te sa naprawde pyszne tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Zròb tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   :)  Ciekawy przepis napewno

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 6, 2012 at 22:17.

      tmrc_emoticons.)  Ciekawy przepis napewno wypróbuję Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam klopsiki, tylko że z

    Zgłoszony przez magi1 na października 6, 2012 at 21:48.

    Zrobiłam klopsiki, tylko że z mięsa drobiowego, wyszły pyszne, polecam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze