Składniki
3 porcja/porcje/porcji
składniki
- 1/2 łyżeczki nasiona kminku
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej pietruszki, tylko liście
- 1 łyżeczek majeranku, suszonego
- 1 szczypty kwasku cytrynowego
- 250 gramów cebuli, przekrojonej na pół
- 25 gramów oleju
- 500 gramów mięsa wieprzowego, równej wielkości kostki
- 25 gramów przecieru pomidorowego
- 8 gramów musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 liść laurowy, większy
- 1 kostek Bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu wykonana w TM
- 1 łyżeczek soli, plus dodatkowo do smaku
- 300 gramów wody
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1 min/obr.10.
2. Dodać czosnek. pietruszkę, majeranek, kwasek cytrynowy i rozdrobnić 2s/obr.8.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.
4. Dodać olej i dusić 8min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr.1.
5. Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę, liście laurowe, kostkę bulionową, sól i wodę. Gotować 22min/100 st. C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" .
6. Zgarnąć kopystką produkty ze ścianek naczynia miksującego i gotować 60min/90 st. C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" .
Ja podaję gulasz z kaszą gryczaną i buraczkami. Polecam, smacznego!
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja robię gulasz zawsze dzień wcześniej i odgrzewam na drugi dzień. Dzięki temu zaoszczędzam dużo czasu i mam szybki obiad po pracy
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo pyszny, robiłam podwójna porcje. Jak...
Bardzo pyszny, robiłam podwójna porcje. Jak ktoś woli gęsty to trzeba mąki dodać bo sos jest wodnisty, mi akurat to odpowiada.
Bardzo dobry gulasz, chociaż baaaaardzo wodnisty,...
Bardzo dobry gulasz, chociaż baaaaardzo wodnisty, ale do placków ziemniaczanych jako sos -świetny.
Witam może głupie pytanie ale chciałabym...
Witam może głupie pytanie ale chciałabym wiedzieć co oznaczają w przepisie  
"Mieszanie" ten znak i
"Obroty wsteczne" pierwszy raz coś gotuję w swoim termo bo dostałam w prezencie i nie wiem co to oznacza.
Przepyszny gulasz, dzisiaj zrobiłam, następnym...
Przepyszny gulasz, dzisiaj zrobiłam, następnym razem zrobię podwójną porcję. Jedynie nie dodałam papryki ostrej bo mi brakło, dałam więcej papryki słodkiej i szczyptę chili. Pycha
Czy zageszczajac sos maka,trzeba rozmieszac ja z...
Czy zageszczajac sos maka,trzeba rozmieszac ja z zimna woda czy po prostu wsypac do naczynia i wymieszac?
smaczny
b dobre! polecam użyłam polędwiczek wieprzowych
b dobre! polecam użyłam polędwiczek wieprzowych
Wyszedł bardzo dobry, tylko wydłużyłam czas...
Wyszedł bardzo dobry, tylko wydłużyłam czas gotowania i na ostatnie 15minut dołożyłam paprykę i pieczarki. Bałam się tej musztardy, ale wyszło super. Dziękuję za fajny przepis
Gulasz super! Moje pierwsze tego typu danie...
Gulasz super! Moje pierwsze tego typu danie robione w maszynie i miałam trochę obaw, ale wyszedł świetny
Bardzo dobry !! pod koniec (jakieś 25 min) dałam...
Bardzo dobry !!
pod koniec (jakieś 25 min) dałam jeszcze mix papryk i trochę pieprzu
pyszny !
Gulasz przepyszny. Będę do niego wracać
Gulasz przepyszny. Będę do niego wracać
Chyba czas przetestować,biore się do roboty...
Chyba czas przetestować,biore się do roboty...
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Nawet mój syn,...
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Nawet mój syn, który lubi tylko kotlety z piersi kurczaka zajada się tym gulaszem. Ostatnio robię go 3 razy w tygodniu. Smakuje tak samo na drugi dzień. Zagęszczam trochę mąką i dodaję łyżkę śmietany. Polecam
Czy robił ktoś ten gulasz z mięsem wołowym?...
Czy robił ktoś ten gulasz z mięsem wołowym? Czy należy wydłużyć czas gotowania?
Super przepis. Pychota. Ja zageszczam maka i...
Super przepis. Pychota. Ja zageszczam maka i dodaje troche kwasnej smietany 😆
Gulasz pychota. Przygotowałem go dzień...
Gulasz pychota.
Przygotowałem go dzień wcześniej, przed podaniem podbiłem łyżką mąki i przyprawiłem do smaku. Dodaję do ulubionych i P O L E C A M !!!
jeden z pierwszych przeisów jakie robiłam w TM ...
jeden z pierwszych przeisów jakie robiłam w TM
wyszedł smakowicie
przyznam że gulasz robiłam wierwszy raz... P.S. chłopak zachwycony
Jak go zagęścić?
Jak go zagęścić?
Dodać około 30 gram maki
Dodać około 30 gram maki
Pierwszy raz w zyciu robilam gulasz i wyszedl...
Pierwszy raz w zyciu robilam gulasz i wyszedl wspanialy😉😉😉😉😉 Polecam
Rewelacyjny smak Polecam
Rewelacyjny smak
Polecam
Pyszny
Pyszny
Wszystkie komentarze to prawda!Gulasz pyszny!!!Ja...
Wszystkie komentarze to prawda!Gulasz pyszny!!!Ja troszke podostrzylam i ok 15-20 min dłużej gotowałam żeby mięsko się prawie rozpadało.
Nic doda nic uj Po prostu pysznyniebo w gbie ...
Nic dodać nic ująć !!!Po prostu pyszny,niebo w gębie 😍 Serdecznie dziękuję za przepis 🌸🍀
Pychotka!
Pychotka!
Robiony według przepisu, pyszny
Robiony według przepisu, pyszny
Pyszny gulasz, zrobiłam go dokładnie wg...
Pyszny gulasz, zrobiłam go dokładnie wg wskazówek i wyszedł rewelacyjnie.
JolkaR
Gulasz przepyszny!!!! To moje pierwsze danie...
Gulasz przepyszny!!!! To moje pierwsze danie zrobione w Thermomixie, więc było troszkę obaw, ale wyszło naprawdę rewelacyjnie
Mi również smakował ,tylko zamiast...
Mi również smakował ,tylko zamiast przecieru dałam ketchup
Super gorąco polecam ...
Ja na koniec dodałem trochę śmietan
Bardzo smaczny i zawsze wychodzi papryka słodka...
Bardzo smaczny i zawsze wychodzi
papryka słodka moim zdaniem ma tu duże znaczenie.
Robiłam wczoraj, wyszedł
Robiłam wczoraj, wyszedł rewelacyjnie. Dodałam mniej soli. Polecam.
Przepyszny aromatyczny nigdy
Przepyszny aromatyczny nigdy mi tak dobry niewyszedl,dodaje do ulubionych!!!!!!!!!!
Potrawa "brylowała" dziś na
Potrawa "brylowała" dziś na obiedzie, pozostał pusty garnek
cóż więcej dodać. Pychotka. Osobiście polecam.
Pierwszy raz zrobilam ten
Pierwszy raz zrobilam ten gulasz dla corki, zeby zaprezentowac jej jedna dziz mozliwosci TM5, dzisiaj robie dla siebie i meza na jutrzejszy obiad
Całkiem smaczne. Nie miałem
Całkiem smaczne. Nie miałem pod ręką serka topionego więc dodałem ricotty. Chyba nie był to najlepszy pomysł, ale upka i tak wyszła dobra. Polecam
Smaczny
Smaczny
Gulasz bardzo dobry chociaż
Gulasz bardzo dobry chociaż nie dokładnie według podanego przepisu-trochę go zmodyfikowałam i też wyszedł pyszny.
Mój mąż jest zachwycony,
Mój mąż jest zachwycony, podaję go na plackach ziemniaczanych i na trochę śmietany, czyli tak jak placek po cygańsku, na który nie moglam znaleźć przepisu b
Właśnie gotuję na jutrzejszy
Właśnie gotuję na jutrzejszy obiadek....pachnie pięknie !!!!
Super przepis,dodałam trochę
Super przepis,dodałam trochę zmielonych grzybków suszonych i keczupu z cukini,wyszedł świetny,polecam przepis
Wypróbowane- pyszne. Polecam
Wypróbowane- pyszne. Polecam pod koniec gotowania dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej (dodaje fajny kolorek i delikatną goryczkę) oraz już na talerzu całość popruszyć drobno pokrojoną czerwoną cebulą.
R-E-W-E-L-A-C-J-A!!! Robiłam
R-E-W-E-L-A-C-J-A!!! Robiłam w TM31 - wyszło bez problemu.
Ugotowałam. W smaku dobre.
Ugotowałam. W smaku dobre. Użyłam mięsa wieprzowego - szynki. Jak dla mnie troszkę za twarde wyszło tomięso. Następnym razem wydłużę nieco czas gotowania.
Dziś zrobiłam .także dodałam
Dziś zrobiłam .także dodałam mąkę i był super....
gulasz prze pyszny,właśnie
gulasz prze pyszny,właśnie robię go po raz drugi
Marzena_7777 napisał: Gulasz
cieszę się, że smakuje
Pychaaa
Pychaaa
OK
OK
Gulasz godny polecenia
Gulasz godny polecenia
Robiłam kilka razy i zawsze wszyskim smakował 