3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki z sosem kurkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

gołąbki

  • 8 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 1700 gramów wody
  • 200 gramów ryżu długoziarnistego
  • 100 gramów cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gramów marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 30 gramów masła
  • 400 gramów mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczki przyprawa, uniwersalna

sos kurkowy

  • 100-120 gramów kurek, suszonych
  • 50 gramów masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 60 gramów cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 120 gramów białego wina, wytrawnego
  • 200 gramów bulionu drobiowego, płynnego
  • 125 gramów śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 gramów mąki pszennej
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
5

Przygotowanie

    Gotowanie gołąbków
  1. Do naczynia miksującego wlać 1700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/Obroty wsteczne/obr. 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy kolejne cztery gołąbki końcami liści do dołu. Opróżnić naczynie mieksujące.
  6. Podgrzewanie sosu
  7. Do czystego naczynia miksującego wlać sos. Uruchomić PodgrzewaniePodgrzewanie/60°C. Podawać gołąbki polane sosem.
  8. Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę szalotkę, rumienić Wysokie Temp. Wysokie Temp. .
  9. Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 3 min/Varoma/obr. Mieszanie.
  10. Dodać bulion drobiowy, zmielone grzyby, śmietanę, mąkę, sól i pieprz, uruchomić ZagęszczanieZagęszczanie/100°C. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać sos do osobnego naczynia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy