3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fasolka po bretońsku


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Fasolka po bretońsku

  • 40 g cebula, (poszatkowana)
  • 20 g oleju
  • 1 ząbka ząbek czosnku
  • 130 g boczki parzone, wędzone, (w kostke)
  • 160 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (w kostke)
  • 300 g mięsa wieprzowego, (w kostke)
  • 3 kulki ziarno ziela angielskiego
  • 2 liście liść laurowy, suszony
  • 1 kostki rosołu, (ja używam 1 czubatą łyżeczkę vegety)
  • 250 g fasola jasiek, sucha, (namoczyć przed gotowaniem: 8-10h)
  • 750 g woda
  • 90 g koncentrat pomidorowy, (lub 70 g koncentrat + 20 g ketchup)
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony, (płaska)
  • 1 łyżeczki majeranku, suszonego, (płaska)
  • 1.5 łyżeczek papryka słodka, mielona
  • 0.5 łyżeczki soli, drobnej
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Fasolka po bretońsku
  1. 1. Rozdrobnioną cebulę, olej i ząbek czosnku dusić: 2 min. / 120 stopni / obr. 1
    2. Dodać boczek, kiełbasę, mięso i dusić: 3 min. / 120 stopni / Obroty wsteczne / obr. 1
    3. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegete, fasole i wodę. Zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować: 60 min. / 100 stopni / Obroty wsteczne / obr. Mieszanie
    4. Dodać koncentrat, pieprz, majeranek, paprykę i sól - dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki i gotować: 5min. / 100 stopni / Obroty wsteczne / obr. Mieszanie
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady



Koncentrat pomidorowy można wymieszać z ketchupem, w proporcji: 70 g koncentratu + 20 g ketchupu



250 g fasoli namoczyć przed wykonaniem dania przez 8-10 godzin[/b]



Smacznego!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jak chce szybko... robię tak : ...

    Zgłoszony przez Agaasa na listopada 15, 2022 at 08:09.

    Jak chce szybko... robię tak :
    2 puszki fasoli białej
    gorąca woda,
    20 min / 95°c
    Nie dodawać soli!!!!
    Mięsko na patelni z cebulą podsmażam.
    Super wychodzi 😎

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • grigi7:

    Zgłoszony przez zbigj na września 1, 2022 at 00:00.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • grigi7: super pomysł 🙂 a ile Pani gotowała...

    Zgłoszony przez Agaasa na stycznia 31, 2022 at 06:27.

    grigi7: super pomysł 🙂 a ile Pani gotowała też godzinę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności!!! POLECAM WSZYSTKIM

    Zgłoszony przez Anita Majda na lutego 12, 2021 at 23:55.

    Pyszności!!! POLECAM WSZYSTKIM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobra. Bardzo dobra. W drugiej wersji dodałem...

    Zgłoszony przez Gondur na stycznia 31, 2020 at 18:07.

    Dobra. Bardzo dobra. W drugiej wersji dodałem chilli i wyszło mega

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis,dziękuję

    Zgłoszony przez Kamiv na lipca 28, 2019 at 20:15.

    Wspaniały przepis,dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna!!!dodałam jeszcze suszone pomidory z...

    Zgłoszony przez beatus122 na maja 7, 2019 at 01:09.

    Pyszna!!!dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem.polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z puszki jest szybciej i równie dobrze

    Zgłoszony przez grigi7 na lutego 20, 2019 at 15:34.

    Z puszki jest szybciej i równie dobrze tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam tez lecz z fasoli z puszki , wyszło...

    Zgłoszony przez Grazik na listopada 1, 2018 at 09:54.

    Robiłam tez lecz z fasoli z puszki , wyszło rewelacyjnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super😁. Fasola w całości. Smakuje też...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na czerwca 20, 2018 at 07:53.

    Super😁. Fasola w całości. Smakuje też fajnie. Tylko boczek i kiełbasę spażyłam na patelni i dodałam 15 min. przed końcem gotowania.
    Dziękuję za przepis i oczywiście polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i...

    Zgłoszony przez kasikkasikkasik na maja 13, 2018 at 20:09.

    wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i konsystencja ok. Fasolka się nie rozpaciała

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze