Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Fasolka po bretońsku
- 40 g cebula, (poszatkowana)
- 20 g oleju
- 1 ząbka ząbek czosnku
- 130 g boczki parzone, wędzone, (w kostke)
- 160 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (w kostke)
- 300 g mięsa wieprzowego, (w kostke)
- 3 kulki ziarno ziela angielskiego
- 2 liście liść laurowy, suszony
- 1 kostki rosołu, (ja używam 1 czubatą łyżeczkę vegety)
- 250 g fasola jasiek, sucha, (namoczyć przed gotowaniem: 8-10h)
- 750 g woda
- 90 g koncentrat pomidorowy, (lub 70 g koncentrat + 20 g ketchup)
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony, (płaska)
- 1 łyżeczki majeranku, suszonego, (płaska)
- 1.5 łyżeczek papryka słodka, mielona
- 0.5 łyżeczki soli, drobnej
-
6
1h 10min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Rozdrobnioną cebulę, olej i ząbek czosnku dusić: 2 min. / 120 stopni / obr. 1
2. Dodać boczek, kiełbasę, mięso i dusić: 3 min. / 120 stopni /"Obroty wsteczne" / obr. 1
3. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegete, fasole i wodę. Zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować: 60 min. / 100 stopni /"Obroty wsteczne" / obr.
"Mieszanie"
4. Dodać koncentrat, pieprz, majeranek, paprykę i sól - dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki i gotować: 5min. / 100 stopni /"Obroty wsteczne" / obr.
"Mieszanie"
Fasolka po bretońsku
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Koncentrat pomidorowy można wymieszać z ketchupem, w proporcji: 70 g koncentratu + 20 g ketchupu
250 g fasoli namoczyć przed wykonaniem dania przez 8-10 godzin[/b] Smacznego!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJak chce szybko... robię tak : ...
Jak chce szybko... robię tak :
2 puszki fasoli białej
gorąca woda,
20 min / 95°c
Nie dodawać soli!!!!
Mięsko na patelni z cebulą podsmażam.
Super wychodzi 😎
grigi7:
grigi7: super pomysł 🙂 a ile Pani gotowała...
grigi7: super pomysł 🙂 a ile Pani gotowała też godzinę?
Pyszności!!! POLECAM WSZYSTKIM
Pyszności!!! POLECAM WSZYSTKIM
Dobra. Bardzo dobra. W drugiej wersji dodałem...
Dobra. Bardzo dobra. W drugiej wersji dodałem chilli i wyszło mega
Wspaniały przepis,dziękuję
Wspaniały przepis,dziękuję
Pyszna!!!dodałam jeszcze suszone pomidory z...
Pyszna!!!dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem.polecam!
Z puszki jest szybciej i równie dobrze
Z puszki jest szybciej i równie dobrze
Robiłam tez lecz z fasoli z puszki , wyszło...
Robiłam tez lecz z fasoli z puszki , wyszło rewelacyjnie
Super😁. Fasola w całości. Smakuje też...
Super😁. Fasola w całości. Smakuje też fajnie. Tylko boczek i kiełbasę spażyłam na patelni i dodałam 15 min. przed końcem gotowania.
Dziękuję za przepis i oczywiście polecam.
wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i...
wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i konsystencja ok. Fasolka się nie rozpaciała