3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fasolka po bretońsku


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Fasolka po bretońsku

  • 40 g cebula, (poszatkowana)
  • 20 g oleju
  • 1 ząbka ząbek czosnku
  • 130 g boczki parzone, wędzone, (w kostke)
  • 160 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (w kostke)
  • 300 g mięsa wieprzowego, (w kostke)
  • 3 kulki ziarno ziela angielskiego
  • 2 liście liść laurowy, suszony
  • 1 kostki rosołu, (ja używam 1 czubatą łyżeczkę vegety)
  • 250 g fasola jasiek, sucha, (namoczyć przed gotowaniem: 8-10h)
  • 750 g woda
  • 90 g koncentrat pomidorowy, (lub 70 g koncentrat + 20 g ketchup)
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony, (płaska)
  • 1 łyżeczki majeranku, suszonego, (płaska)
  • 1.5 łyżeczek papryka słodka, mielona
  • 0.5 łyżeczki soli, drobnej
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Fasolka po bretońsku
  1. 1. Rozdrobnioną cebulę, olej i ząbek czosnku dusić: 2 min. / 120 stopni / obr. 1
    2. Dodać boczek, kiełbasę, mięso i dusić: 3 min. / 120 stopni / Counter-clockwise operation / obr. 1
    3. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegete, fasole i wodę. Zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować: 60 min. / 100 stopni / Counter-clockwise operation / obr. Gentle stir setting
    4. Dodać koncentrat, pieprz, majeranek, paprykę i sól - dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki i gotować: 5min. / 100 stopni / Counter-clockwise operation / obr. Gentle stir setting
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady



Koncentrat pomidorowy można wymieszać z ketchupem, w proporcji: 70 g koncentratu + 20 g ketchupu



250 g fasoli namoczyć przed wykonaniem dania przez 8-10 godzin[/b]



Smacznego!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super😁. Fasola w całości. Smakuje też...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na czerwca 20, 2018 at 07:53.

    Super😁. Fasola w całości. Smakuje też fajnie. Tylko boczek i kiełbasę spażyłam na patelni i dodałam 15 min. przed końcem gotowania.
    Dziękuję za przepis i oczywiście polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i...

    Zgłoszony przez kasikkasikkasik na maja 13, 2018 at 20:09.

    wyszła super. Dziękuję za przepis. Smak i konsystencja ok. Fasolka się nie rozpaciała

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze