3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb mięsny


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Chleb mięsny

Chleb Mięsny z sosem

  • 20 gramów oliwa z oliwek extra vergine
  • 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 50-100 gramów cebuli, przekrojonej na 4
  • 1-2 ząbki ząbki czosnku
  • 4-5 gałązki pietruszki kędzierzawej, świeżej, same liście
  • 40-50 gramów bułki tartej
  • 400 gramów mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, (może być tylko wołowe)
  • 2-3 jajka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 gramów sera gruyere, lub innego sera o wyrazistym smaku
  • 25 gramów młodego szpinaku, lub bazylii (co kto lubi)
  • 5-8 liści bazylii, świeżej
  • 450 gramów Żółtej papryki, (mnożna zastąpić pomidorami jeśli nie lubimy papryki w sosie)
  • 400 gramów pomidorów krojonych, z puszki, lub świeżych pokrojonych na kawałki 3cm
  • 200 gramów wody
  • 1 szczypty cukru pudru, (można zastąpić zwykłym cukrem)
5

Przygotowanie

  1. Naoliwić Varomę i odstawić
  2. Do naczynia miksującego wrzucić parmezan, cebulę, ząbek czosnku i liście pietruszki. MiksowanieZmiksować 10 sek/prędkość 10

    Zebrać kopystką zmiksowane składniki ze ścianek.
  3. Dodać do naczynia bułke tartą, mięso mielone, jajka, pieprz i łyżeczkę soli.

    Następnie urabiać ciasto Ciasto/1 min

    Wyłozyć ciasto na papier do pieczenia (mniej więcej 40cmx40cm) i rozciągnąć tak aby otrzymać prostokąt o rozmiarach +- 25x20x1cm.

    Rozłożyć na cieście ser gruyere (w plasterkach cienkich pozwalających na zwinięcie rolady) i szpinak.
  4. Zwinąć roladę za pomocą papieru do pieczenia (unosząc papier z jednej strony można bardzo sprytnie zwinąć mięsko w roladę)

    Usunąć papier i ułożyć roladę w Varomie.
  5. Do naczynia miksuącego wlać oliwę z oliwek, dodać resztę czosnku, paprykę i liście bazylii (5-tmrc_emoticons.8). Miksowanie 4 sekundy/ prędkość 5
    Następnie dusić 3 min/120 stopni/prędkość 1
  6. Dodać pomidory z puszki (i świeże jeżeli pominęlliśmy paprykę), wodę, łyżeczkę soli i cukier.

    Nałożyć Varomę i gotować na parze 40 min/Varoma/prędkość 1
  7. Zdjąć Varomę i dać odpocząć mięsu 5 min.

    W tym czasie zmiksować sos 40 sekund/prędkość 8.
  8. Ostrożnie wyjąć mięso z Varomy, pokroić na plastry i podawać na gorąco z sosem.

    Idealnie smakuje jako dodatek do chleba na zimno.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smak Papryki jest bardzo wyraźny w sosie. Można zastąpić pomidorami.


Szpinak można śmiało zastąpić bazylią lub inną zieleniną którą lubimy.


Można zupełnie pominąć ser którym wykładamy roladę i zrobić mięsko jako blok bez dodatkow w środku.


Z mięsa podczas gotowania wychodzi solanka - oddzielić od mięsa kopystką i wyrzucić


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy